ΚΥΠΡΟΣ

ΡΙΚ:Κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό για το τραπεζικό σκάνδαλο στην Κύπρο

ΡΙΚ:Κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό για το τραπεζικό σκάνδαλο στην Κύπρο

Καταστροφή σημαντικού αποδεικτικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο, διαπιστώνει ο διεθνής οίκος «Alvarez & Marsal», σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε απόψε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων το ΡΙΚ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλέστηκε έγκυρη πηγή, το υλικό ήταν σε ηλεκτρονική μορφή. Η έκθεση «Alvarez & Marsal» παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και ακολούθως οι αρμόδιοι την επέδωσαν στον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη και στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Η έκθεση, σύμφωνα με το ΡΙΚ, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου. Η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της «Γιουνιάστρουμ». Η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων. Η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή, τον Μάρτιο του 2011, της Τράπεζας Marfin- Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας.

Στην έκθεση υπάρχουν και δύο παραρτήματα με έγγραφα, αλληλογραφία, ανταλλαγή μηνυμάτων, πρακτικά και εσωτερικά μνημόνια των δύο τραπεζών. Οι ερευνητές του οίκου «Alvarez & Marsal» έλαβαν και καταθέσεις από εμπλεκόμενα στελέχη των δύο μεγάλων Τραπεζών, Κύπρου και Λαϊκής, που εμπλούτισαν την έκθεση με πολύτιμες πληροφορίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, σε παρέμβαση του στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ τόνισε ότι δεν θα συγκαλυφτεί κανείς που αποδειχθεί ότι έχει ποινικές ευθύνες, είτε για την οικονομική κρίση είτε για απόκρυψη σημαντικού υλικού. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η έκθεση του διεθνούς οίκου, την οποία παρέλαβε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει στο γραφείο του και δεν έχει διαβιβαστεί σε οποιονδήποτε, είτε στην Ερευνητική Επιτροπή είτε σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας.

Θα παρουσιάσω, πρόσθεσε, την έκθεση στην Ερευνητική Επιτροπή, όταν αρχίσει το έργο της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία και να αποτελέσουν μέρος της όλης έρευνας. Για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να αναφέρει οτιδήποτε, γιατί ακόμα δεν έχει μελετήσει διεξοδικά όλα τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν και δύσκολους τεχνικούς όρους.