ΚΥΠΡΟΣ

Νέα ανάλυση απο FT για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου

Νέα ανάλυση απο FT για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου

Φως στις λεπτομέρειες της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου από 17 σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ επιχειρούν να ρίξουν οι δημοσιογράφοι των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που πρώτοι είχαν αναφερθεί στην αλλαγή του ποσού που αναφερόταν στο κυπριακό μνημόνιο.

Η διαπίστωση που γίνεται είναι πως η «καθαρή» αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών ανέρχεται σε 3,1 δισεκατομμύρια και αφορά τις τράπεζες, όχι τις ανάγκες της κυβέρνησης.

Η νέα ανάλυση στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας γίνεται μετά από την επίκριση του Επιτρόπου Όλι Ρεν κατά την παρουσία του ενώπιον ευρωβουλευτών ότι κάποιοι βιάστηκαν να δημοσιοποιήσουν έγγραφα που διέρρευσαν, συγκρίνοντας ανομοιογενή στοιχεία. «Με αλλά λόγια, στη συζήτηση που γίνεται δημόσια στα μέσα ενημέρωσης ο κόσμος συγκρίνει τα μήλα με τα αχλάδια και καταλήγει σε πορτοκάλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις ευρωβουλευτών για ανικανότητα ή εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων από όσους επεξεργάστηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Κύπρου.

Ο Πίτερ Σπίγκελ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καταλογίζει αρχικά την ευθύνη για τη σύγχυση σχετικά με το ύψος του ποσού της διάσωσης της Κύπρου στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς, όπως σημειώνει, ο ίδιος ο κ. Ρεν έχει αναφερθεί και στα δύο ποσά (των 17 και των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ). Παρόλα αυτά ο κ. Σπίγκελ επιχειρεί μια πιο προσεκτική ανάλυση των αριθμών.

Αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις του βασικού σεναρίου για το κόστος της πλήρους διάσωσης της Κύπρου στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν 16,7 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για 6,7 δισ. για τη λειτουργία της κυπριακής κυβέρνησης και 10 δισ. για τις τράπεζες, κατανεμημένα ως εξής:

• €8,9 δισ. για την ανακεφαλαίωση των κυπριακών τραπεζών

• €1,1 δισ. για την ανακεφαλαίωση των συνεργατικών

• €1,8 δισ. για τη χρηματοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης στη διάρκεια του τριετούς μνημονίου

• €4,9 δισ. για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Τα αντίστοιχα στοιχεία μετά τη συμφωνία για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν σχετικά με τις ανάγκες της Κύπρου προκύπτουν ως εξής μετά από μια προσεκτική ανάγνωση του συναφούς εγγράφου:

• €10,6 δισ. για την εκκαθάριση ή αναδιοργάνωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου

• €2,5 δισ. για την αναδιοργάνωση των συνεργατικών και μικρότερων τραπεζών

• €3,4 δισ. για την κυπριακή κυβέρνηση

• €4,1 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας, το παραπάνω άθροισμα των 7,5 δισ. για την κυπριακή κυβέρνηση και 13,1 δισ. για τις τράπεζες είναι 20,6 δισ. ευρώ και όχι 23 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο έγγραφο του ESM, το οποίο είχαν δημοσιεύσει οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Εξηγώντας την απόκλιση αυτή η εφημερίδα αναφέρεται στο επιχείρημα του Όλι Ρεν για «καθαρά» και «ακαθάριστα» ποσά. Στο ίδιο έγγραφο, η χρηματοδότηση της διάσωσης προέρχεται από τρεις πηγές: €9 δισ. από το ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης ESΜ, €1 δισ. από το ΔΝΤ και €13 δισ. είναι η λεγόμενη Συνεισφορά της Κύπρου.

«Για να αθροίσουμε όμως αυτά τα ποσά και να βγάλουμε τα 23 δισ. ευρώ, πρέπει να κάνουμε κάποιες διπλομετρήσεις. Πολλές από τις ‘Συνεισφορές της Κύπρου’ στην πραγματικότητα κατεβάζουν το κόστος της διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί: «Η πώληση, για παράδειγμα, χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, προσμετράται στη ‘Συνεισφορά της Κύπρου’ αλλά στην πραγματικότητα μειώνει τις ανάγκες χρηματοδότησης. Το ίδιο ισχύει για 600 εκατ. ευρώ από τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων».

Το συμπέρασμα του Πίτερ Σπίγκελ και των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι ότι τα ποσά που χρειάζονται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της κυπριακής κυβέρνησης δεν έχουν μεταβληθεί πολύ. Μπορεί τα πραγματικά ελλείμματα να έχουν αυξηθεί κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας και να υπάρχει μια επιβάρυνση 400 εκατομμυρίων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω των εξελίξεων στη Λαϊκή, αλλά αυτά καλύπτονται με μέτρα όπως η μετακύλιση κρατικών ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ, η πώληση χρυσού και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η ουσιαστική αλλαγή επομένως εστιάζεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, που αυξήθηκαν από τα 10 στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ. «Είναι μια πολύ σημαντική αύξηση, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από την προχειρότητα στο χειρισμό της πρώτης διάσωσης. Αλλά και πάλι πρόκειται για 3,1 δισ. ευρώ - όχι 6 δισ. ευρώ».

Ο συντάκτης καταλήγει σημειώνοντας ότι αυτή η νέα ανάλυση έχει υποβληθεί προς σχολιασμό σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΙΓΜΑ