ΚΥΠΡΟΣ

Συνέντευξη Αναστασιάδη στο Euronews

Συνέντευξη Αναστασιάδη στο Euronews

Η ανησυχία για την φοροδιαφυγή μερικών από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου παρίσταται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο Euronews.

Το θέμα έχει τεθεί από τη Βρετανία και η Γαλλία, και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Δευτέρα.

"Η συνολική απώλεια εσόδων λόγω παράνομης και απαράδεκτης φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 τρισεκατομμυρία ευρώ το χρόνο. Ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο του συνδυασμένου ετήσιου ελλείμματος του προϋπολογισμού όλων των κρατών μελών, για το 2012 ", δήλωσε José Manuel Barroso στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στη Βρετανία, η εταιρείες Amazon, Google και Starbucks έχουν επικριθεί για την αποφυγή πληρωμής φόρου επί των πωλήσεων. Όμως, φαίνεται απίθανο να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν τα κενά ή τιμωρηθούν «ένοχες εταιρείες».

Υπό έλεγχο βρίσκονται επίσης, για το ρόλο τους ως φορολογικοί παράδεισοι, μεμονωμένες χώρες Σύμφωνα με το Εuronews, μια από αυτές είναι και η Κύπρος, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι είναι παράδεισος για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους ειδικότερα. Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, γράφει το ευρωπαικό πρακτορείο ειδήσεων, έπρεπε να δεχθεί μια δραστική αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της.

Μιλώντας στο Euronews στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κύπρος Νίκος Αναστασιάδης είπε: «Έχω την εντύπωση ότι θα ανταποκριθούμε σε όλους τους δείκτες βάσει των διεθνών κανόνων καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, πολύ καλύτερα από ό, τι μερικές από τις μεγάλες χώρες οι οποίες μας υποχρέωσαν να περάσουμε μια δύσκολη και εκτεταμένη χρονική περίοδο. Η Κύπρος δεν φαίνεται να είναι μεταξύ των χωρών που είναι γνωστές για ξέπλυμα χρήματος».