ΚΥΠΡΟΣ

Standard & Poor’s: Επιλεκτική χρεοκοπία σε Κύπρο

Standard & Poor’s: Επιλεκτική χρεοκοπία σε Κύπρο

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας («SD» - selective default), από «CCC/C» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η υποβάθμιση από τον S&P ακολουθεί την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) από "CCC".

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση για υποβάθμιση της Κύπρου σε «SD» είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της κυπριακής κυβέρνησης για ανταλλαγή σειράς κυπριακών ομολόγων, που διέπονται από το εγχώριο δίκαιο.

Κατά την εκτίμηση του S&P, η ανταλλαγή των ομολόγων σημαίνει και σημαντική αλλαγή των όρων του επηρεαζόμενου χρέους και αποτελεί, σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου, δυσμενή ανταλλαγή ομολόγων.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι θα αναβαθμίσει το συντομότερο την αξιολόγηση της Κύπρου, από «SD», σε «CCC +»

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεωκοπίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία, αφού, όπως εξήγησε, πρόκειται για τεχνικής φύσεως υποβάθμιση και όχι ουσιαστική.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων