ΚΥΠΡΟΣ

«Πέφτουν» ονόματα για το νέο Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου

«Πέφτουν» ονόματα για το νέο Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου

Τα ονόματα των ατόμων οι οποίοι θα αποτελέσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συζητηθούν σε δυο περίπου εβδομάδες, σε νέα συνάντηση που θα έχει το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας με τους δικηγόρους των μεγαλομετόχων της Τρ. Κύπρου.

Αυτό συμφωνήθηκε, χθες, στη σύσκεψη που είχαν το συμβούλιο της Κεντρικής και οι δικηγόροι, κατά την οποία εκφράσθηκε η κοινή θέση ότι οι νέοι σύμβουλοι πρέπει να αποτελέσουν ένα πολύ ικανό και ακέραιο σώμα, το οποίο θα μπορέσει να οδηγήσει την τράπεζα σε πορεία ανάκαμψης.

Ούτως ή άλλως, τα άτομα που θα προταθούν, θα πρέπει να περάσουν από το κόσκινο της Κεντρικής, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο και η οποία θα κρίνει αν είναι σε θέση και αν έχουν τα προσόντα, αν είναι, δηλαδή, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποείται στην αγγλική γλώσσα, «fit and proper» ν' αντεπεξέλθουν στο έργο που θα τους ανατεθεί.

Όπως είναι γνωστό, οι διοικητικοί σύμβουλοι των τραπεζών πρέπει, μεταξύ άλλων, να απαντήσουν σε μακρύ ερωτηματολόγιο, το οποίο και θα αποδείξει τις γνώσεις και την ικανότητά τους να αναλάβουν την ηγεσία μιας τράπεζας.

Το νέο συμβούλιο πρέπει να εκλεγεί, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όχι αργότερα από τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ όπως πληροφορούμαστε, η μεταβατική ηγεσία της τράπεζας, η οποία ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση και τη διεύθυνση, σχεδιάζει να συγκαλέσει τη συνέλευση τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Με βάση το καταστατικό της Τράπεζας Κύπρου, το συμβούλιό της μπορεί να απαρτίζεται από 18 άτομα. Αν στη συνέλευση υπάρξουν περισσότερες υποψηφιότητες, τότε θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Όμως το νυν μεταβατικό συμβούλιο, του οποίου ηγείται ο Σοφοκλής Μιχαηλίδης, σχεδιάζει να προχωρήσει με συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 13 μέλη για να είναι και ευέλικτο αλλά και ικανό σε αριθμό να στελεχώσει τις επιτροπές, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν εντός της τράπεζας, ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

ΠΗΓΗ Sigmalive.com