ΚΥΠΡΟΣ

Εκθεση για την αυτοκτονία του 27χρονου στις φυλακές Κύπρου

Εκθεση για την αυτοκτονία του 27χρονου στις φυλακές Κύπρου

Εντός της ημέρας παραδίδεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έκθεση της Διεύθυνσης των Φυλακών σε σχέση με την αυτοκτονία του 27χρονου κατάδικου, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του.

Στην έκθεση θα επισυνάπτεται, με αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, και το ιατρικό ιστορικό του 27χρονου, ο οποίος παρακολουθείτο από τον ψυχίατρο των φυλακών Λούη Καριόλου.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και δεύτερη έκθεση για τα γεγονότα που επακολούθησαν και τα επεισόδια που προκλήθηκαν από άλλους φυλακισμένους. Η έκθεση αυτή αναμένεται να παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «δεν παραμένουμε απαθείς όταν βλέπουμε να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους μέσα στο χώρο των φυλακών».

«Εχω ζητήσει από τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών όπως ετοιμαστούν εκθέσεις τόσο για το θέμα της αυτοκτονίας όσο και για τα επεισόδια που ακολούθησαν, τη στάση δηλαδή των φυλακισμένων και το τι ακολούθησε μέχρι το σημείο που τους έβαλαν μέσα στα κελιά και τον απολογισμό της όλης κατάστασης», ανέφερε ο κ. Νικολάου

Εχω επίσης, πρόσθεσε, «ζητήσει στα πλαίσια της έκθεσης για την αυτοκτονία να μου συμπεριλάβουν και την παρακολούθηση που γινόταν για το συγκεκριμένο πρόσωπο από τον γιατρό των φυλακών, πώς τον παρακολουθούσε ο κ. Καριόλου, τις δικές του εκθέσεις. Γενικά θέλω να δω την κατάσταση που επικρατούσε αναφορικά με το φυλακισμένο αυτό, την κατάσταση της υγείας του αν έπαιρνε τα φάρμακά του και όλα αυτά», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «σε πρώτο στάδιο θέλω την έκθεση γεγονότων για να δω τί έγινε ακριβώς και να μου σταλούν όλα τα σχετικά πιστοποιητικά. Από εκεί και πέρα από το σημείο που θα διαπιστώσω ότι υπάρχει οποιονδήποτε ζήτημα για περαιτέρω διερεύνηση σίγουρα θα διερευνηθεί και στα πλαίσια των πειθαρχικών διαδικασιών αλλά και εάν χρειαστεί θα γίνουν οποιεσδήποτε άλλες περαιτέρω έρευνες», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

«Εάν για παράδειγμα υπάρχει έκθεση του γιατρού ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα έπρεπε να μένει στις φυλακές επειδή υπήρχε κίνδυνος να αυτοκτονήσει τότε εκεί δεν προκύπτει θέμα για περαιτέρω έρευνα;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς, ανέφερε πως «σίγουρα θα γίνει και κάποια σύσκεψη για να δούμε κάποια ζητήματα τα οποία θα προκύπτουν, αλλά σίγουρα θα γίνει και μια διερεύνηση. Δεν παραμένουμε απαθείς όταν βλέπουμε να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους μέσα στο χώρο των φυλακών».

Υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα υπήρξε και άλλο περιστατικό αυτοκτονίας στις φυλακές, ο κ. Νικολάου είπε πως «τα δυο περιστατικά τα οποία προέκυψαν τον τελευταίο καιρό, έστω και εάν πιθανόν κάποιος να τα αποδίδει ως ένα τυχαίο γεγονός το ότι προέκυψαν και τα δυο το ένα πίσω από το άλλο, δεν μπορεί να μας αφήσουν και δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους».

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως συνεχίζονται οι εξετάσεις από την Αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα των Φυλακών.

Είπε πως αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στις φυλακές. «Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Ενώ είναι ηρεμία μπορεί να προκύψει κάτι και να τα ανατινάξει όλα στον αέρα», ανέφερε.

Για την αυτοκτονία του 27χρονου, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην υπάρχει κάποια αμέλεια εκ μέρους του προσωπικού. Ανέφερε πως ενώ το πρωί στις 7 καταμετρήθηκε με τους άλλους φυλακισμένους και δόθηκαν οδηγίες να πάνε για το πρωινό η ώρα 7.30 βρέθηκε στο κελί του κρεμασμένος.

«Δεν μπορείς να προσέχεις τους φυλακισμένους συνέχεια. Η κάθε πτέρυγα έχει 100 φυλακισμένους και στην πτέρυγα υπηρετούν 3-4 άτομα», ανέφερε.

ΠΗΓΗ ikypros

Ρoή Ειδήσεων