ΚΥΠΡΟΣ

Ντάουνερ για Κυπριακό: Δεν υπάρχει ημερομηνία επανέναρξης συνομιλιών

Ντάουνερ για Κυπριακό: Δεν υπάρχει ημερομηνία επανέναρξης συνομιλιών

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για επέναρξη των συνομιλών στο Κυπριακό, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε, έχει εκφράσει στο πιο πρόσφατο ψήφισμά του την ελπίδα οι συνομιλίες να επαναρχίσουν τον Οκτώβρη. «Δεν έχουμε ημερομηνία γι' αυτό, όμως, το σημαντικό είναι ότι η προετοιμασία γίνεται σωστά και είναι ικανοποιητική» πρόσθεσε ο κ. Ντάουνερ.

Για το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς ακριβώς οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα και μέχρι να επιτευχθεί αυτό, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν.

Κληθείς να σχολιάσει αν έχει συμφωνηθεί το θέμα που θα τεθεί πρώτο στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε: «όχι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό».

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι με τον κ.Αναστασιάδη συζήτησε και την πρότασή του για την Αμμόχωστο και ότι θα την συζητήσει και με άλλους, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ. Νταβούτογλου, όταν τον συναντήσει την Παρασκευή.

Σε ερώτηση, αν το θέμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι «αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, για ο,τιδήποτε, αυτό είναι υποβοηθητικό».

Χρειάζεται να υπάρξει πολλή προσπάθεια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και πολλή προσπάθεια στο να αναπτερωθούν οι ελπίδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας, κατέληξε ο κ. Ντάουνερ.

Πηγη ΑΜΝΑ