ΚΥΠΡΟΣ

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών

Για τη συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ χθες και την απαντητική επιστολή στον Ντερβίς Έρογλου ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους αρχηγούς κομμάτων στην σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Προεδρικό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωσή του μετά την σύσκεψη που διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την απαντητική επιστολή προς τον Ντ. Ερογλου, η οποία αναμένεται να σταλεί μόνο προς τον κ. Έρογλου εντός των επόμενων ωρών, όπως είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην προηγούμενη συνεδρία είχε τεθεί ο προβληματισμός να είναι μια λακωνική επιστολή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «και τώρα υπήρχε μια σύγκλιση απόψεων και μια συναινετική στάση σε ό,τι αφορά αυτή την απάντηση προς τον κ. Έρογλου». Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι αποδέκτης θα είναι μόνο ο κ. Έρογλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ενημέρωσε επίσης τους αρχηγούς των κομμάτων στην σύσκεψη για την επεξεργασία των επιστολών που θα σταλούν στον ΓΓ του ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη και τους τρεις βασικούς ηγέτες της ΕΕ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σουλτζ.

Ερωτηθείς τι θα διευκρινίζουν αυτές οι επιστολές, αν αφορούν τους όρους που θέτουμε για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε πως το χειρότερο πράγμα για ένα κράτος και έναν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι «να προαναγγέλλει επιστολές πριν τις πάρουν οι αποδέκτες τους. Νομίζω πρέπει να αναμένουμε όλοι όταν οι αποδέκτες πάρουν τις επιστολές, τότε θα μπορέσουμε να δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο».

Σε ερώτηση για την συνάντηση του κ. Ντάουνερ με τους συμβούλους των δύο ηγετών και τη σημερινή των κ. Μαυρογιάννη και Ερτούγ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται συνεχώς από τον κ. Μαυρογιάννη για όλα όσα λέγονται στις συναντήσεις, το δείπνο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ στις 12 το μεσημέρι σήμερα οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ θα έχουν την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.

«Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις προετοιμάζουν επιμελώς την επανέναρξη των συνομιλιών και κυρίως την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών». Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και ο κ. Μαυρογιάννης παίρνει συνεχώς εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μετά τις συναντήσεις των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «είναι γνωστό πως υπάρχει μια προκαταρκτική άποψη ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, είτε στην αρχή, είτε στο τέλος. Αλλά το κύριο θέμα που θέτει συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις του, το έθεσε και χθες στον κ. Ντάουνερ, είναι η καλύτερη προετοιμασία και να έχουμε, αν είναι δυνατόν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην βάση μιας νέας δυναμικής».

Ερωτηθείς εάν αυτό γίνει από το σημείο που έμειναν οι διαπραγματεύσεις, απάντησε: «είπαμε, καλή προετοιμασία στη βάση μιας νέας δυναμικής. Σε ό,τι αφορά οτιδήποτε άλλο έχουν ήδη διευκρινιστεί τα θέματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει κατ’ επανάληψη ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά την πρόταση για τα Βαρώσια που θα μεταφέρει ο κ. Ντάουνερ στην Τουρκία ή πρώτη φορά θα μεταφερθεί αυτή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είχε τονισθεί και προηγουμένως ότι υπάρχει μια παρασκηνιακή διπλωματία για το θέμα της Αμμοχώστου και θα ήταν προς όφελος αυτή «η διπλωματία να συνεχισθεί χωρίς δημοσιοποιήσεις, γιατί ενδεχομένως να γίνει ζημιά». Επιμένουμε σε αυτή τη θέση, είπε, λέγοντας ότι καλώς ο κ. Ντάουνερ θα το θέσει στον κ. Νταβούτογλου «και θα αναμένουμε τις απαντήσεις που θα δώσει η τουρκική πλευρά».

Στην ερώτηση εάν μια εξέλιξη στο θέμα της Αμμοχώστου θα μπορούσε να δώσει νέα δυναμική που έχουμε ανάγκη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε «ποιος αμφιβάλλει. Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι εάν όντως γίνει αποδεκτή η πρόταση της ε/κ πλευράς στο θέμα της Αμμοχώστου, θα είναι μια νέα δυναμική και ώθηση των συνομιλιών».

Σε ερώτηση που αφορά την διαδικασία των συνομιλιών και εάν θα γίνεται προετοιμασία από τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος θα έχει αυτό το ρόλο, και διαπραγμάτευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο διαπραγματευτής έχει έναν ειδικό ρόλο. Σε αυτή τη φάση, πρόσθεσε, συζητούνται θέματα που αφορούν την μεθοδολογία και την καλή προετοιμασία της πρώτης συνάντησης. «Σε κάθε νέα φάση ο διαπραγματευτής θα παίρνει τις εντολές και θα έχει τον δικό του ειδικό ρόλο και πολιτικό βάρος».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε βολιδοσκόπηση για συνάντηση των δύο ηγετών μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, απάντησε αρνητικά.