ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Οι Ρώσοι δεν έχουν προδώσει την Κύπρο

Αναστασιάδης: Οι Ρώσοι δεν έχουν προδώσει την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα να αποζημιωθεί μέρος των καταθέσεων που έχουν χάσει Ρώσοι μετά το «κούρεμα» που αποφάσισε το Eurogroup για την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως οι σκληρές αποφάσεις που λήφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο επηρέασαν πολλούς Ρώσους. Παρόλα αυτά, ανέφερε, αυτοί δεν έχουν προδώσει την Κύπρο. «Οι φίλοι μας έχουν παραμείνει φίλοι μας», ανέφερε.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ενθαρρύνει και δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η οικονομία της χώρας και έχει καταστεί ένα από τα στοιχεία για να συνεχιστεί η ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία ανέφερε.

Είπε πως εκτιμάται πολύ η στάση των Ρώσων στην Κύπρο και πρόσθεσε πως η Κύπρος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες των αποφάσεων του Μαρτίου.

Με στόχο την αποζημίωση των απωλειών, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για συγκέντρωση χρημάτων όταν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα, πρώτα απ’ όλα στην Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε.

Σημείωσε εξάλλου πως οι αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για αυτό το σκοπό.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, η Κύπρος στηρίζεται στην υποστήριξη της Ρωσίας.

«Είμαστε ευγνώμονες στο ρωσικό λαό και τους ηγέτες για αυτή τη στήριξη. Η αμοιβαία πολιτική στήριξη ενώνει τις χώρες μας. Αυτό σχετίζεται πρώτα από όλα με θεμελιώδη ζητήματα του διεθνούς δικαίου και εννοώ την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες γης Κύπρου να επιτευχθεί μια δίκαιη διευθέτηση στο νησί», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών και άλλων Ρώσων υπηκόων που επέλεξαν να διαμείνουν στην Κύπρο έχουν συμβάλει στην οικονομική αποκατάσταση και ευημερία.

Πρόσθεσε πως οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά, σημειώνοντας στη στενή φιλία και συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας «που επιδιώκουμε να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί τομείς για ανάπτυξη της συνεργασίας, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ο τομέας της ενέργειας.

Εξέφρασε την ελπίδα Ρωσικές ιδιωτικές και κρατικές εταιρίες να δείξουν ενδιαφέρον σε τέτοια σχέδια όπως η δημιουργία του τερματικού για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλα.

Ανέφερε εξάλλου πως η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Εχω τα πιο θερμά συναισθήματα για τη Ρωσία, το λαό της και τους ηγέτες της, ανέφερε. Eξάλλου αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρωτοβουλία της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα στη Συρία υπό διεθνή έλεγχο θα βοηθήσει να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

«Η πρωτοβουλία (της Ρωσίας) δημιουργία καλές προοπτικές για αποφυγή του πολέμου εάν υλοποιηθεί με τον τρόπο που εισηγείται η Ρωσία», ανέφερε.

πηγη ikypros

Πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης και θα απομακρύνει την απειλή ενός πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Συρία και τη γύρω περιοχή.

«Συμφωνώ με τη ρωσική πρόταση και θέλω να εγκριθεί από όλους. Το κύριο ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αποφύγουμε την απειλή που υπάρχει τώρα ανέφερε.