ΚΥΠΡΟΣ

Επαναπατρίζεται κλεμμένη εικόνα από την κατεχόμενη μονή στην Μύρτου

Επαναπατρίζεται κλεμμένη εικόνα από την κατεχόμενη μονή στην Μύρτου

Η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού, που κλάπηκε κατά πάσα πιθανότητα από την κατεχόμενη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου, μετά την τουρκική εισβολή, θα επαναπατρισθεί πολύ σύντομα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εικόνα εντοπίσθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες να δημοπρατείται στον δημοπρατικό οίκο Kaupp στο Sulzburg της Γερμανίας, πολύ πριν τη δημοσιοποίηση της από ημερήσια εφημερίδα του κυπριακού Τύπου στις 3 Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία αθόρυβα και διακριτικά, με την ουσιαστική στήριξη Κύπριων χορηγών, κατάφερε με επιτυχία να διεκδικήσει και ανακτήσει την εικόνα στις 5 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1787 και αποδίδεται στον αγιογράφο Λεόντιο της σχολής αγιογραφίας της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό. Αφιερωματική επιγραφή στη βάση της εικόνας αναφέρει: "Μνήσθητι Δέσποινα των δούλων σου Ελευθερίου Χριστίνας και των γονέων και των τέκνων αυτών (αψοζ=1787)".

Την εικόνα παρέλαβε ήδη ο Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Τον προσεχή Δεκέμβριο θα επαναπατρισθεί και θα παραδοθεί στον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

ΠΗΓΗ ikypros