ΚΥΠΡΟΣ

Χ. Στυλιανίδης: Η στήριξη της Κομισιόν δίνει διαπραγματευτικά ατού

Χ. Στυλιανίδης: Η στήριξη της Κομισιόν δίνει διαπραγματευτικά ατού

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει στη Λευκωσία διαπραγματευτικά ατού, τα οποία ενισχύουν τη θέση της για να προωθήσει την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό με προοπτική κατάληξης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Φαίνεται —είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος— ότι δίδεται σαφής στήριξη στη θέση του προέδρου Αναστασιάδη για την αναγκαιότητα κοινής διακήρυξης για επανέναρξη του διαλόγου. Γίνεται, πρόσθεσε ο ίδιος, αποδεκτή η ελληνοκυπριακή θέση, ότι χρειάζεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν θα αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς και η θέση της Λευκωσίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τόνισε ακόμη ότι σημαντική είναι και η στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, διότι, όπως εξήγησε, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας και τις προϋποθέσεις, ώστε να μην της ασκούνται πιέσεις. Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα αντιμετωπιστεί ως μια ξεχωριστή περίπτωση, εξαιτίας της απόφασης του Eurogroup και θα τύχει περισσότερης βοήθειας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να μπορέσει να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων.