ΚΥΠΡΟΣ

Η δικοινοτική πλατφόρμα «Φωνή Κυπρίων» για το Κυπριακό

Η δικοινοτική πλατφόρμα «Φωνή Κυπρίων» για το Κυπριακό

Η δικοινοτική πλατφόρμα «Φωνή Κυπρίων», αφού συζήτησε την παρούσα κατάσταση σχετικά με τις κυπριακές διαπραγματεύσεις και τα συναφή ζητήματα τα οποία φαίνεται να έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, εκφράζει σε ανακοίνωση της, την ανάγκη να αναληφθεί δράση κυρίως στην πολιτική σφαίρα και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών.

Η πλατφόρμα αναφέρει ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης για τη διευθέτηση του Κυπριακού με ανοιχτό μυαλό και ευελιξία λαμβάνοντας υπόψη μερικά από τα βασικά αίτια του προβλήματος (καχυποψία, φόβος, μακρόχρονος διαχωρισμός, αδικίες, παλιά παράπονα, αβεβαιότητα και ανασφάλεια) .

Επίσης υποστηρίζει πως η νέα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου θα πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή εκπροσώπηση και να περιλαμβάνει δύο συνιστώσες πολιτείες και προσθέτει ότι η μελλοντική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι πολίτες της θα απολαμβάνουν τα οφέλη και τους πόρους από μια τέτοια λύση, Έλληνες, Τούρκοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, καθώς και τυχόν άλλοι πολίτες που θα διαμένουν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία

Αναφέρει, επίσης, ότι το στοιχείο που λείπει από την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που κυριαρχεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μεταφέρεται στους απλούς ανθρώπους.

Υποστηρίζει ότι «Η διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή και όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να συνεχίσουν με την έγκριση της συμφωνίας που θα προταθεί από τις ηγεσίες και θα εγκριθεί με δημοψηφίσματα».

«Ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος. Καλούμε επίσης τις ΜΚΟ, τα Μέσα ενημέρωσης και όσους θέλουν μια διευθέτηση να υποστηρίξουν και να προωθήσουν ενεργά τη διαδικασία αυτή. Μια διευθέτηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προτύπων ζωής των πολιτών, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμβάλει θετικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

OXI είπαν οι Τουρκοκύπριοι στην πρόταση Αναστασιάδη

Κύπρος-Κατεχόμενα: Δεν συμφωνούν για κείμενο κοινής διακήρυξης

Αναστασιάδης: Σε αδιέξοδο το Κυπριακό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας

Ερογλου για Κύπριους: «Πεισματάρηδες ναι αλλά όχι μουλάρια»