ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Σε αδιέξοδο το Κυπριακό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας

Αναστασιάδης: Σε αδιέξοδο το Κυπριακό λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας

“Δυστυχώς οδηγούμαστε σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η πλευρά μας θα επιμείνει στις αρχές που στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη με σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων τους.

Πρόσθεσε ότι οι επόμενες μέρες «θα είναι καθοριστικές και για τη στάση μας η οποία θα προέρχεται από τη δική τους συμπεριφορά και στάση», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για χάραξη πολιτικής.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα εγκλωβισμένα παιδιά και για τα παιδιά της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην παρούσα φάση του Κυπριακού είπε ότι «39 χρόνια μετά δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε κινδύνους, αλλά και δεν μπορεί κάποιοι να αναμένουν ότι μπορεί να υποκύψουμε στις αδιάλλακτες αξιώσεις τους.

Είναι με λύπη μου πραγματικά, πάρα το γεγονός ότι δεν θα το επιθυμούσα, να πω πως η τουρκική αδιαλλαξία, δυστυχώς, δεν οδηγεί στο επιθυμητό, στην έναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός διαλόγου που θα μας επέτρεπε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική συμβίωση.

Είναι η άποψη μου πως το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι διακοινοτικές διαφορές. Το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει όπως δημιουργήθηκε το 1974 και δεν είναι παρά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και επιβολής ή και επιβουλής σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού.

Καταβάλλουμε προσπάθειες και κατεβλήθησαν σημαντικές και γενναίες προσπάθειες αυτή την περίοδο, ώστε από τη μια διασφαλίζοντας τις βασικές αρχές λύσης να μην παραγνωρίσουμε τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Είναι με λύπη που θέλω να πω σήμερα ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό που επιδιώκουμε: Προ της έναρξης του όποιου διαλόγου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, όχι όπως εμείς θέλουμε αλλά όπως οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπουν και που δεν επιτρέπουν την αμφισβήτηση ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα. Οσοι το αρνούνται είναι εκείνοι που επιθυμούν τη δημιουργία δύο κρατών ή τη δημιουργία συνομοσπονδίας μέσα από δύο τάχα προϋπάρχοντα κυρίαρχα κράτη.

Η παρανομία δεν δημιουργεί δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από εμάς.

Οσοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, όσοι έδειξαν ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά, είτε λέγεται Κυβέρνηση της Αγκυρας είτε λέγεται τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Δεν θα δεχθούμε την αναγνώριση των όποιων τετελεσμένων και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και για τη στάση μας η οποία θα προέρχεται από τη δική τους συμπεριφορά και στάση. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντικές.

Μετά την επιστροφή μου από την Αίγυπτο, για την οποίαν αναχωρώ σήμερα, για υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με τη γείτονα χώρα, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και θα χαράξει την παραπέρα πορεία».

πηγη ΣΙΓΜΑ