ΚΥΠΡΟΣ

Σκάνδαλο στη Κύπρο: Δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν από «λάθος» €30 εκατ.

Σκάνδαλο στη Κύπρο: Δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν από «λάθος» €30 εκατ.

Ευθύνες σε δημοσίους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας επιρρίπτει η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για τις υπερπληρωμές σε συντάξεις, δημόσια βοηθήματα και παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες ανήλθαν μέχρι σήμερα στα €30 εκατ.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να απωλεσθεί ένα σημαντικό ποσό από τις υπερπληρωμές που καταβλήθηκαν λόγω της παρέλευσης σημαντικού χρόνου από τη διαπίστωση τους, αλλά και της μη έγκαιρης λήψης δραστικών και νομικών μέτρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα ποσό της τάξης των €3 εκατ. περίπου απολέσθηκε από πρόσωπα που έτυχαν υπερπληρωμών αλλά μέχρι να τους ανακαλύψουν, αποδήμησαν εις Κύριον.

Το τρύπιο σύστημα ελέγχου επιτρέπει ακόμη και σε απατεώνες να το εκμεταλλευτούν, εξασφαλίζοντας επιδόματα με ψευδείς παραστάσεις. Σύμφωνα με τις έρευνες της Ελέγκτριας, υπερπληρωμές παρατηρήθηκαν στις Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (€618.929), στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων €7,3 εκατ. και στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών €333.178.

Παράλληλα, η Γενική Ελέγκτρια εντοπίζει ασάφειες στα κριτήρια του υπουργείου Εργασίας για τις χορηγίες σε ανάπηρους. Παίρνουν χορηγίες και οργανώσεις με μεγάλα αποθεματικά. Η Ελέγκτρια επισημαίνει ότι για το ύψος των χορηγιών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα ποσά που είχαν παραχωρηθεί το προηγούμενος.