Διάβημα στον ΟΗΕ για τις δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν

Διάβημα στον ΟΗΕ για τις δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν

O μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, προέβη χθες σε διάβημα προς τη Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Σουζάνα Μαλκόρα, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν για την πορεία του Κυπριακού.

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ, μετά από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Αιμιλίου προέβη σε διάβημα στην κα Μαλκόρα, όπου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τα δύο «επίμαχα σημεία» της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα.

Όπως αναφέρεται από την ίδια πηγή, «η κ. Μαλκόρα σημείωσε το διάβημα, ενώ επαναβεβαίωσε τις καλές προθέσεις του Γενικού Γραμματέα, όπως και την προσήλωση και προσωπική του δέσμευση στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Κατά τις αναφορές του για το Κυπριακό, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είχε δηλώσει ότι «ατυχώς οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν εξ αιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην ελληνοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου. Μετά, ακολούθησε η οικονομική κρίση. Όλου αυτού του είδους η πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν είναι υποβοηθητική για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το ikypros.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε λέγοντας ότι μετά από ένα τρίχρονο πάγωμα, η Τουρκία επαναρχίζει διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή της πορεία, όμως η χώρα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες φυλακές δημοσιογράφων στο κόσμο.