ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Στο 19% η ανεργία το 2014

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Στο 19% η ανεργία το 2014

Στο 19% εκτιμάται να είναι η ανεργία στην Κύπρο το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το 2014 υπάρχουν περιθώρια καλύτερων επιδόσεων για την αγορά εργασίας συνδεδεμένα με το αίσθημα εμπιστοσύνης στην οικονομία και τη μικρότερη αβεβαιότητα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Τρόικας, η απασχόληση αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 4,4% το 2014. Ο μέσος όρος της ανεργίας το 2013 έφθασε στο 16% του συνολικού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, όταν στη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας υπολογιζόταν στο 16,7%.

Η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2013 επιβραδύνθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο του 6%, ενώ προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι αποτέλεσμα της μικρότερης ύφεσης απ’ ότι αναμενόταν, της μείωσης της προσφοράς εργασίας από ξένο και ντόπιο εργατικό δυναμικό και της προσαρμογής των μισθών προς τα κάτω.

Η προσφορά εργασίας μειώθηκε ως αποτέλεσμα των αφυπηρετήσεων και της μετανάστευσης. Παράλληλα αυξήθηκαν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.