ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Ξεκαθάρισμα των κακών δανείων σε τρία χρόνια

Τρ. Κύπρου: Ξεκαθάρισμα των κακών δανείων σε τρία χρόνια

«Για το τελικό ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, θα χρειαστούν 4 χρόνια» δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν.

Σε εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενεί το βρετανικό μέσο, φιλοξενούνται και δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος προσπαθεί να ξεπεράσει τις συνέπειες των άδικων, όπως τις χαρακτήρισε αποφάσεων.

Το μεγάλο μάθημα από το παράδειγμα της Κύπρου είναι ότι τα μέτρα στήριξης των τραπεζών και γενικότερα των χωρών, γίνονται πιο επώδυνα για τους πολίτες εφόσον αναβάλλονται και δεν εφαρμόζονται ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι η οργή από μέρους της ΕΕ ίσως να φαινόταν δικαιολογημένη, όμως όταν το bail-in εφαρμοστεί χωρίς συνεκτικό πλαίσιο, τότε η εφαρμογή του θα είναι πολύ προβληματική.

«Έγιναν πολλές αδικίες και ακόμα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Τζον Χούρικαν είπε ότι δίνει στον εαυτό του διορία τριών χρόνων για να φέρει εις πέρας τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ενώπιον του, δηλαδή το τελικό ξεκαθάρισμα των κακών δανείων, ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης της τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Κύπρου «προσπαθούσε να κάνει πάρα πολλά σε πολλά μέρη», εννοώντας τις παράλληλες εργασίες του τραπεζικού ιδρύματος σε διάφορες χώρες με ένα μεγάλο κύκλο εργασιών.

«Θα πρέπει να συρρικνώσουμε τον ισολογισμό μας ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δάνεια με τις καταθέσεις και έτσι η ευρύτερη οικονομία να είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην τράπεζα. Πρέπει να την καταστήσουμε ως την σημαντικότερη τράπεζα για τις 800 χιλιάδες πολίτες της Κύπρου», κατέληξε.

Πηγη sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Τρ. Κύπρου: Ιδιαίτερα ατυχές το πείραμα του κουρέματος