ΚΥΠΡΟΣ

Μειώθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών και ιδιωτών στην Κύπρο

Μειώθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών και ιδιωτών στην Κύπρο

Μείωση του ρυθμού των πτωχεύσεων ατόμων και εταιρειών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κύπρου.

Βάσει των στατιστικών, μέχρι το τέλος Μαρτίου καταγράφηκαν 48 πτωχεύσεις ατόμων, 42 πτωχεύσεις εταιρειών και 356 εκούσιες διαλύσεις.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων, ειδικότερα για τα άτομα, είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές και, όπως όλα δείχνουν, θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2013, χρονιά κατά την οποία βγήκαν σε πτώχευση 364 άτομα. Το ίδιο αναμένεται πως θα συμβεί και με τις πτωχεύσεις εταιρειών (189 το 2013), ενώ για τις εκούσιες πτωχεύσεις-διαλύσεις ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, αφού από εμφανίσεως της οικονομικής κρίσης -2008- αυξήθηκαν κατά 443% στο τέλος του 2013.

KATATHLIPSI

Πού οφείλεται ο μειωμένος ρυθμός

Σε ότι αφορά, πάντως, τον μειωμένο ρυθμό πτωχεύσεων ατόμων και εταιρειών, καλά πληροφορημένη πηγή του Τμήματος Εφόρου και Επίσημου Παραλήπτη ανέφερε στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Κύπρου, πως αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

Σύμφωνα με την πηγή, η μείωση οφείλεται κυρίως στην τροποποίηση του περί Πτωχεύσεων Νόμου για τα άτομα έτσι, ώστε για να κηρυχθεί κάποιος πτωχεύσας θα έπρεπε να οφείλει ποσό 15 χιλιάδων ευρώ αντί πεντακοσίων λιρών (850 ευρώ) όπως ίσχυε έως τον Δεκέμβριο του 2012 που τροποποιήθηκε ο εν λόγω νόμος.

«Η τροποποίηση του εν λόγω νόμου κρίθηκε αναγκαία, ένεκα του πολύ μικρού ποσού για το οποίο κάποιος μπορούσε να ζητήσει την πτώχευση ενός ατόμου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πτωχευσάντων», εξήγησε.

Εκτός αυτού, είπε, συνέβαλε και η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για την αναδιάρθρωση δανείων. «Με το μέτρο αυτό, αντί οι τράπεζες να κινούνται κατά των δανειοληπτών, πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για αναδιάρθρωση των δανείων, όπως αυτά αναφέρονται και στην οδηγία, και μετά να κινήσουν τις όποιες διαδικασίες κατά των οφειλετών τους, είτε είναι άτομα είτε είναι εταιρείες», εξήγησε, ενώ ως τρίτο λόγο της μείωσης των πτωχεύσεων προέβαλε και την αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης των οφειλετών από πλευράς τραπεζών, στο πλαίσιο και της οδηγίας της ΚΤ.

CYPROS KREMALA

«Δίχτυ προστασίας»

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, κάτι που είναι και μνημονιακή υποχρέωση, η οποία θα κατατεθεί, όπως όλα δείχνουν, περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, θα περιλαμβάνονται και νέες ασφαλιστικές δικλίδες για προστασία τόσο των απλών πολιτών όσο και των εταιρειών από πτωχεύσεις.

Όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, στο νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, έως ενός ποσού που θα καθοριστεί, φτάνει ο οφειλέτης να αποδείξει με στοιχεία ότι πραγματικά δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Το όλο εγχείρημα είναι μεν δύσκολο και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει, όμως υπάρχει η βούληση. Η ίδια πηγή συνέστησε, παράλληλα, υπομονή, κυρίως στα πολιτικά κόμματα, υποδεικνύοντας πως είναι καλό να αναμένουν την κατάθεση του πλαισίου περί αφερεγγυότητας στη Βουλή και να μην προχωρήσουν σε αποσπασματικές κινήσεις, όπως είναι η προστασία της κύριας κατοικίας, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που θα καταθέσει το κράτος στο τέλος του έτους.

EPIXEIRISEIS

Αύξηση κατά 443% των εκούσιων διαλύσεων την τελευταία εξαετία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Εφόρου και Επίσημου Παραλήπτη, από το 2008, χρονιά εμφανίσεως της οικονομικής κρίσης, μέχρι και το τέλος του 2013 πτώχευσαν 5.127 άτομα και 799 εταιρείες, ενώ καταγράφηκαν και 5.173 εκούσιες διαλύσεις-πτωχεύσεις, με τον ρυθμό σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι ολοένα και αυξανόμενος.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2008 οι εκούσιες διαλύσεις-πτωχεύσεις ήταν 272, εκτοξεύτηκαν σε 1.478 στο τέλος του 2013, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 443%.

Η εικόνα αυτή, μάλιστα, είναι ακόμη χειρότερη, εάν κάποιος συγκρίνει τον αριθμό των εκούσιων διαλύσεων-πτωχεύσεων με πολύ πιο παλιά χρόνια και ειδικότερα κατά τη δεκαετία 1996-2005 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 1996), όπου αριθμός των περιπτώσεων αυτών μόλις που ξεπερνούσε τις διακόσιες.

Διαβάστε επίσης

Από «κόσκινο» και οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Κύπρο