ΚΥΠΡΟΣ

Χάος στα νοσοκομεία της Κύπρου με χαμένους φακέλους

Χάος στα νοσοκομεία της Κύπρου με χαμένους φακέλους

Χιλιάδες καταγγελίες για χαμένους φακέλους ασθενών στα νοσοκομεία το 2013 σύμφωνα με στοιχεία του Υπ.Υγείας εκ των οποίων τέσσερις αποτελούσαν τεκμήρια σε υποθέσεις που εκδικάζονται.

Μετά από ερωτήσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο Υπ. Υγείας όσον αφορά τους χαμένους φακέλους των ασθενών ο Υπ. Υγείας σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι συνολικά για το 2013 υπήρχαν 181 καταγγελίες για απώλεια φακέλων ασθενών.

Για το κάθε Νοσοκομείο ξεχωριστά παρατίθενται στοιχεία πιο κάτω:

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κατά το 2013 έγιναν καταγγελίες για την απώλεια 151 ιατρικών φακέλων. Από αυτούς οι 92 ανευρέθηκαν ενώ εκκρεμεί η ανεύρεση των υπόλοιπων 59.

Στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος III, εντός του 2013, έγιναν 11 καταγγελίες για απώλεια ιατρικών φακέλων. Στις 8 από αυτές τις περιπτώσεις οι φάκελοι είχαν ανευρεθεί. Αξίζει να σημειωθεί η μείωση στον αριθμό των απολεσθέντων φακέλων, σε σύγκριση με το 2012, έτος κατά το οποίο είχαν απολεσθεί 17 φάκελοι.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ο αριθμός των μη εντοπισθέντων φακέλων ανήλθε στους 17 για το 2013 και στους 16 για το 2012. Σε αυτό το Νοσοκομείο, μεγάλο ποσοστό των φακέλων είχαν ανευρεθεί μετά την πάροδο κάποιων ημερών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είχαν απολεσθεί 2 φάκελοι. Για την απώλεια του ενός πληρώθηκε πρόστιμο €3.000, παρά το γεγονός ότι ο φάκελος ανευρέθηκε μετά την καταβολή του ποσού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, δεν υπάρχουν στοιχεία για αριθμό απολεσθέντων φακέλων για τους οποίους υπάρχει καταγγελία.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα απώλειας φακέλων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει προσωρινή και για μικρό χρονικό διάστημα (μερικών ημερών) αδυναμία ανεύρεσης του φακέλου λόγω λανθασμένης τοποθέτησης, όμως με τις άμεσες προσπάθειες του προσωπικού ανευρίσκεται. Υπάρχει μόνο μία καταγραμμένη καταγγελία για απώλεια ιατρικού φακέλου που έγινε στις 23/7/13 και να σημειωθεί ότι ο φάκελος ανευρέθηκε.

Στα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς, δεν υπάρχουν καταγγελίες για απολεσθέντες φακέλους ασθενών.

πηγη sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Κύπρος: Ακυρώθηκε χειρουργείο μωρού μετά απο 9 ώρες αναμονής