ΚΥΠΡΟΣ

Πισσαρίδης: Η Κύπρος μάλλον δεν θα χρειαστεί 2ο και 3ο μνημόνιο

Πισσαρίδης: Η Κύπρος μάλλον δεν θα χρειαστεί 2ο και 3ο μνημόνιο

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το άμεσο μεγάλο πρόβλημα, επεσήμανε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Sigmalive, o Νομπελίστας οικονομολόγος και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είμαστε, "στο σωστό δρόμο", σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Yποστήριξε παράλληλα τη θέση ότι η ευθύνη του κράτους (της προηγούμενης διακυβέρνησης) εντοπίζεται στο γεγονός ότι ξόδεψε τα χρήματα σε κοινωνικές παροχές και δεν είχε αρκετά χρήματα για να καλύψει στη συνέχεια το κενό που δημιουργήθηκε από τα λάθη του τραπεζικού τομέα. «Ο λόγος που αναφέρομαι σε ευθύνη του κράτους είναι διότι υπήρχαν αρκετά χρήματα το 2008», είπε. «Ήταν ζήτημα ημερών να πτωχεύσει η χώρα, αν δεν πηγαίναμε να ζητιανέψουμε τον Μάρτιο του 2013», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι η Κύπρος μάλλον δεν θα χρειαστεί δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, όπως η Ελλάδα.

«Ανήθικες» χαρακτήρισε τις πρακτικές των κυπριακών τραπεζών, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος κώδικας δεοντολογίας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε έλλειψη εποπτείας του τραπεζικού τομέα και κακοδιαχείριση.

Σε σχέση με την ανεργία στην Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης εκτιμά ότι τα σημερινά ποσοστά ανεργίας της τάξεως του 20%, είναι φοβερά υψηλά.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο

Διαβάστε επίσης

Πισσαρίδης: Μεγάλο το επιτόκιο του ομολόγου