ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση για την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας

Κύπρος: Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση για την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας

Η Κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να ετοιμάσει μεταβατική νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, προκειμένου να μετριάσει την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους στην ψήφιση του μνημονιακού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Στόχος είναι το μεταβατικό νομοσχέδιο να αποτελέσει το δίκτυ ασφαλείας που ζητά η αντιπολίτευση για την πρώτη κατοικία και το χώρο λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων.

Το μεταβατικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, μαζί με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το ολοκληρωμένο πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.

Όπως μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Νομικής Υπηρεσίας δουλεύουν εντατικά πάνω στη μεταβατική νομοθεσία και με το χρόνο να πιέζει, το έργο τους χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολο.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να φθάσει στα χέρια των κομμάτων νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να το μελετήσουν και να το ψηφίσουν στις 28 Αυγούστου, στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, μαζί με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις.

Βασική παράμετρος, στον προσωρινό μηχανισμό για την αφερεγγυότητα είναι η εισαγωγή του θεσμού του συμβούλου αφερεγγυότητας, οι αποφάσεις του οποίου θα είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες και τους οφειλέτες.

Το νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας αναμένεται να περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αξίας έως 350 χιλιάδων ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα προσφύγει στον χρηματοπιστωτικό επίτροπο για αναδιάρθρωση του χρέους του.

Είναι ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στην μεταβατική νομοθεσία και ο κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση δανείων, χωρίς όμως να αποκλείεται τελικά ο Κώδικας να αποτελέσει ανεξάρτητη νομοθεσία.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ετοιμάζει για κατάθεση στη Βουλή πρόταση νόμου που θα διαλαμβάνει τέσσερις βασικές πρόνοιες που αποβλέπουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων ή της ασυδοσίας των τραπεζών:

- Προβλέπει όπως και οι τράπεζες ελέγχονται για καταχρηστικές ρήτρες.

- Εισηγείται να μπει περιορισμός στις χρεώσεις υπερημερίας, ώστε οι πρόσθετες χρεώσεις από πλευράς των τραπεζών να περιορίζονται στο πλαίσιο μιας μικρής ποσοστιαίας αύξησης, υπολογιζόμενης στη βάση του επιτοκίου που έχει συμφωνηθεί.

- Δεν θα επιτρέπεται στις τράπεζες να διαφοροποιούν μονομερώς τα επιτόκια.

- Αφαιρείται από τις τράπεζες το δικαίωμα να τερματίζουν μονομερώς τις δανειακές συμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό: Η επιστροφή της Μόρφου προϋπόθεση για λύση