ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Κρίσιμοι για το Κυπριακό οι επόμενοι 2-3 μήνες

Αναστασιάδης: Κρίσιμοι για το Κυπριακό οι επόμενοι 2-3 μήνες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες τους κρισιμότερους της παρούσας φάσης στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς κατά πόσο η εσωτερική κρίση που διαφαίνεται στην Τουρκία, μετά και την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νέου Τούρκου Προέδρου.

Πρόσθεσε ότι πληροφορίες φέρουν τον Ταγίπ Ερντογαν να εμφανίζεται αποφασισμένος.

«Ελπίζουμε στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου αλλά και Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι της να ενεργοποιηθούν για να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα ή και πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι οι διαβουλεύσεις και οι ενέργειες στη Νέα Υόρκη, όπου μεταβαίνει τον ερχόμενο μήνα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα καταδείξουν κατά πόσο υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του νέου Τούρκου Προέδρου, να συμβάλει ουσιαστικά στην άρση της κατοχής και στην εξεύρεση μόνιμης, διαρκούς και καθόλα αρμόζουσας με ευρωπαϊκό κράτος λύση.

«Συνεπώς, οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι ενδεχομένως και οι κρισιμότεροι στο Κυπριακό», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στον ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι ο χρόνος διαδραματίζει καταλυτικά αρνητικό ρόλο και επηρεάζει σε βαθμό μη αναστρέψιμο βασικά στοιχεία της λύσης.

«Γι αυτό προσπαθούμε με ένα πλέγμα συμμαχιών και με όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην κατοχική Τουρκία και αξιοποιώντας την παρουσία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, να δούμε με κάθε τρόπο πώς μπορεί να υπάρξει κινητικότητα προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, τονίζοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν προσφέρεται η πολυτέλεια της διαίρεσης.

Εξ άλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που τέλεσε τη θεία λειτουργία στον Πεδουλά, είπε ότι η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στην πολιτική ηγεσία και στο λαό για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και ο εθνικός κίνδυνος.

«Η προσπάθεια πρέπει να οριοθετείται λίγο κάτω από το ανέφικτο, αλλά πολύ πιο πάνω από το εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως επιθυμία όλων είναι η ενότητα εκκλησίας και πολιτείας.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης