ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο εντός του έτους ο Αλ Σίσι

Στην Κύπρο εντός του έτους ο Αλ Σίσι

Η αποφασιστικότητα των δύο χωρών να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις, να εμβαθύνουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και να οικοδομήσουν στην στρατηγική τους σχέση, υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύυπτου, Νικου Αναστασιάδη και Αμπντελ Φαταχ Αλ Σίσι.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυπρίου ομολόγου του και μέχρι το τέλος του έτους θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Η ημίωρη συνομιλία των δύο ηγετών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί ήταν ο πρώτος μη Αραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα του και αναγνώρισε τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ισλαμικός φανταμενταλισμός για την Αίγυπτο και την περιοχή.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι δύο Πρόεδροι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Γάζα) και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία».

Και οι δύο χώρες υπογράμμισαν «την καθοριστική σημασία της συνεργασίας των μετριοπαθών δυνάμεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων και της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές της. Η Κύπρος εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον οδικό χάρτη, όπως αποφασίστηκε από τον Αιγυπτιακό λαό. Η Αίγυπτος επαναβεβαίωσε την σθεναρή υποστήριξή της για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν την εξαιρετική κατάσταση των σχέσεών τους και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία τους και να οικοδομήσουν στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με την επίσκεψη Αλ Σίσι στην Κύπρο, η οποία θα είναι και η πρώτη, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα βοηθήσει στην προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τις ανταλλαγές επισκέψεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με την προοπτική να ολοκληρώσουν τις διμερείς συμφωνίες που συζητούν αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές.

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

Καταλήγοντας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αραβικού κόσμου.

ΜΕ ΛΙΒΑΝΟ

Θέματα ενέργειας, οι σχέσεις Λιβάνου –Ε,Ε, κι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ταμάμ Σαλάμ. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσφορά όπλων προς τη χώρα του, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών (πρόκειται να παραδοθούν σε λίγες μέρες) και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ασκήσει την επιρροή του σε Ευρωπαίους ηγέτες, να πράξουν το ίδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Για ενέργεια και τρομοκρατία συζήτησαν Αναστασιάδης-Σίσι-Σαλάμ