ΚΥΠΡΟΣ

Foreign Office: Αναγνωρίζουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ

Foreign Office: Αναγνωρίζουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της, δηλώνει επιστολή του Foreign Office που απεστάλη στον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Πήτερ Δρουσιώτη.

Η επιστολή με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2014 έρχεται σε απάντηση επιστολών που είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ο κ. Δρουσιώτης στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας τους να καταδικάσουν απερίφραστα τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Ο αξιωματούχος του Foreign Office που υπογράφει την απαντητική επιστολή αναφέρει επίσης ότι παραμένει θέση της βρετανικής κυβέρνησης πως τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος «όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο».

Προσθέτει ότι η Βρετανία έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της ότι πρόσφατα περιστατικά, όπως η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διακινδυνεύουν την πρόκληση εντάσεων. «Έχουμε συνεχίσει να καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις», συμπληρώνεται.

Η επιστολή από το Foreign Office προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας συνεχίζει: «Όπως σημειώνετε, το περιστατικό έρχεται σε μια σημαντική στιγμή στις από τα Ηνωμένα Έθνη διευκολυνθείσες συνομιλίες. Αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη θέτει σε κίνδυνο της προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της επίτευξης συνολικής λύσης. Επομένως ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες για λύση μπορούν να επαναρχίσουν στη συντομότερη ευκαιρία και να προχωρήσουν επιτυχώς».

Αφού σημειώνεται επίσης ότι η Βρετανία είναι διπλωματικά ενεργή ώστε να καταλαγιάσουν οι τρέχουσες εντάσεις, ότι ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της κυβέρνησής του στην Τουρκία και ότι η Τουρκία τακτικά προτρέπεται από το Λονδίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σημειώνεται πως «η αναγνώριση της ΕΕ και των κρατών μελών της είναι απαίτηση που αναπτύσσεται στα κριτήρια ένταξης της ΕΕ που ισχύουν για την Τουρκία.

»Εμείς και οι εταίροι μας θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και υποστηρίζουμε δυνατά την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης», καταλήγει η επιστολή.
ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις