ΚΥΠΡΟΣ

Σοκ στην Κύπρο από τις συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε ανηλίκους

Σοκ στην Κύπρο από τις συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε ανηλίκους

Δεν τελειώνει ο εφιάλτης των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και άσεμνων επιθέσεων που βιώνουν ανήλικα παιδιά.

Τρεις νέες υποθέσεις οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Δικαστηρίου, με ισάριθμα θύματα 11, 15 και 16 χρόνων, συγκλονίζοντας την κοινωνία.

Οι νέες υποθέσεις προστίθενται στο κύμα τέτοιων κρουσμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το 2015. Αποδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη ραγδαία αύξηση τέτοιων κρουσμάτων, που έχουν καταντήσει πλέον διαρκής εφιάλτης για την κοινωνία.

Η Αστυνομία πάντως εκτιμά ότι η αύξηση των υποθέσεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον τόσο τα θύματα όσο και οι οικογένειές τους, βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να καταγγέλλουν αυτά τα σοβαρά περιστατικά αντί να τα αποσιωπούν όπως γινόταν στο παρελθόν. Η πρώτη υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από το Υπουργείο Παιδείας.

Η καταγγελία αφορούσε στην παρενόχληση μαθήτριας από καθηγητή. Πρόκειται για 37χρονο καθηγητή (με αγορά υπηρεσιών) σε σχολείο στην επαρχία Λευκωσίας, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, διατηρούσε σχέση με 15χρονη μαθήτρια για μερικούς μήνες. Σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αποφασίστηκε η προσωποκράτηση του ύποπτου καθηγητή για έξι ημέρες. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο, ο ύποπτος και η μαθήτρια είχαν ολοκληρωμένη σχέση.

Η καταγγελία εναντίον του αφορά διαφθορά νεαρής γυναίκας καθώς και σεξουαλική πράξη με ανήλικη. Η δεύτερη υπόθεση στην επαρχία Λευκωσίας αφορά στη διερεύνηση καταγγελίας για άσεμνη επίθεση 41χρονου σε 16χρονη με την οποία είναι ξαδέλφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από την καταγγελία που υποβλήθηκε στην Αστυνομία από τη μητέρα του θύματος, η 16χρονη φέρεται να δέχθηκε την επίθεση πριν από περίπου ένα χρόνο. Η νεαρή μαθήτρια επέλεξε τη σιωπή και δεν μίλησε σε κανένα. Λίγο αργότερα, ωστόσο, εκμυστηρεύτηκε σε παιδοψυχολόγο ότι δέχθηκε άσεμνη επίθεση από τον ξάδελφό της.

Τελικά, πριν από μερικές ημέρες υποβλήθηκε καταγγελία από τη μητέρα της στην Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εξασφαλίζοντας μαρτυρίες που σχετίζονται με την υπόθεση, αποφασίστηκε να ζητηθεί διάταγμα προσωποκράτησης εναντίον του 41χρονου υπόπτου.

Η διαδικασία στο Δικαστήριο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την κράτησή του για οκτώ ημέρες. Ο ύποπτος, ωστόσο, αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Άμεση απομάκρυνση από τις σχολικές τάξεις.

Τις απαιτούμενες ενέργειες για να απομακρυνθεί άμεσα από τις αίθουσες διδασκαλίας ο 37χρονος εκπαιδευτικός που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 15χρονης μαθήτριας, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς ενεργοποιείται για τέταρτη φορά σε διάστημα περίπου ενός έτους, αφού άλλοι τρεις καθηγητές έχουν καταγγελθεί για ανάλογα παραπτώματα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός δεν καταγγέλθηκε από την ίδια τη μαθήτρια, αλλά από τρίτο άτομο, που ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο από την πλευρά του, προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του 37χρονου.

Όπως αναφέρθηκε από αρμόδιο λειτουργό, το υπουργείο αφού λάβει και το πόρισμα των αστυνομικών Αρχών, θα διαβιβάσει αίτημα στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) για να θέσει σε διαθεσιμότητα τον ύποπτο. «Στόχος είναι η άμεση απομάκρυνσή του από το σχολείο, μέχρι να διαφανεί εάν είναι αθώος ή ένοχος» είπε. Βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται, θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΕΥ θα ικανοποιήσει το αίτημα του υπουργείου προτού λήξει το διάταγμα κράτησης του καθηγητή.

Στη συνέχεια, η νομοθεσία προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης από το Δικαστήριο και αναλόγως αποτελέσματος, η Γενική Εισαγγελία θ’ αποφασίσει εάν θα τον παραπέμψει στην ΕΕΥ για έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα, ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. «Τεράστια ανησυχία» για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων από εκπαιδευτικούς, εξέφρασε ο πρόεδρος των οργανωμένων γονιών Μέσης Εκπαίδευσης, Πέτρος Κουλέρμος.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι «είναι προτιμότερο να καταγγέλλονται τέτοιου είδους συμπεριφορές, παρά να τις κρύβουμε». Όπως είπε, «ευτυχώς βρίσκουμε ανοιχτά αυτιά στο υπουργείο Παιδείας και πλέον, οι περιπτώσεις βγαίνουν στην επιφάνεια, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν». Πίσω από τα σίδερα παππούς 11χρονης Ηλικιωμένος φέρεται να είναι ο ύποπτος στην τρίτη υπόθεση παρενόχλησης μικρού κοριτσιού. Το τραγικό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι πρόκειται για τον ίδιο τον παππού του θύματος.

Η νέα υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης που εξετάζει η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, ήρθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία της μητέρας του 11χρονου κοριτσιού. Σύμφωνα με την Αστυνομία μετέβη στο ΤΑΕ Πάφου 33χρονη μητέρα από την Πάφο μαζί με την 11χρονη ανήλικη κόρη της και στη συνοδεία λειτουργού του Γραφείου Ευημερίας Πάφου, κατήγγειλε ότι από την 1η Αυγούστου 2015 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2015, άνδρας ηλικίας 73 ετών, που είναι παππούς της μικρής, σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες ενώ ήταν μόνος του στο σπίτι με την ανήλικη προέβη σε άσεμνες πράξεις προς τη μικρή. Εναντίον του 73χρονου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνελήφθη.

Ο 73χρονος προσήχθη χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, το οποίο μετά από πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών. Ο ίδιος, όπως έχει γίνει γνωστό, αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Σχετικές ειδήσεις