Η Χίλαρι Κλίντον «στρίμωξε» τον Ερντογάν

Η Χίλαρι Κλίντον «στρίμωξε» τον Ερντογάν
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Τουρκία, αύριο έρχεται στη χώρα μας...

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Τουρκία, αύριο έρχεται στη χώρα μας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ινδία.

Στόχος της επίσκεψής της στην Τουρκία είναι να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και να βάλει τον Ερντογάν σε μια κατά κάποιο τρόπο «τάξη», αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ είναι οι κυρίαρχοι στη περιοχή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newscode.gr, ανάμεσα στα θέματα που έθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Eξωτερικών ήταν το Κυπριακό, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η αντιπυραυλική ασπίδα, οι εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα και οι θρησκευτικές ελευθερίες.

Ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον άξονα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και έδωσε σαφέστατο μήνυμα ότι οποιαδήποτε εχθρική κίνηση από την Τουρκία που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις παραπάνω χώρες θα βρει απέναντι της και τις ΗΠΑ.

Στις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αντιπυραυλική ασπίδα, η κ. Κλίντον ήταν επιφυλακτική .

Η Χίλαρι Κλίντον "στρίμωξε" για τα καλά τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον ανάγκασε να δώσει εγγυήσεις: «Με ποιο τρόπο θα διαφυλαχτούν τα μυστικά του αντιπυραυλικού αυτού συστήματος και δεν θα μεταφερθούν στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ».

Ο κ. Ερντογάν είναι προβληματισμένος από τις πιέσεις των Αμερικανών και αναμένεται να δώσει πειστικές εξηγήσεις μέχρι τέλος του μήνα.

Για μια ακόμη φορά η κ. Κλίντον επανέλαβε ότι στηρίζει τη προσπάθεια των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική μας χώρα και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Επέμεινε όμως ότι η Τουρκία επιβάλλεται να σεβαστεί την εδαφική ανεξαρτησία του Ιράκ και της Συρίας.

Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να τελειώσουν "τα παιχνιδάκια με τα καραβάκια" για την υποστήριξη του αποκλεισμού της Γάζας, γιατί θα δημιουργήσουν εκρηκτικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η κ. Κλίντον συζήτησε και για τις θρησκευτικές ελευθερίες, προτρέποντας τον κ. Ερντογάν να επιτρέψει τη λειτουργία όλων των θρησκευτικών χώρων. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα αποδείξει ότι πραγματικά εκδημοκρατίζεται.

Στο επιτελείο του Ερντογάν επικρατεί προβληματισμός. Οι Αμερικανοί αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας προκειμένου να καθορίσουν τη τελική τους στάση.

Πηγή: www.newscode.gr