ΚΥΠΡΟΣ

Παραιτήθηκε και ο Μάρκος Κυπριανού

Παραιτήθηκε και ο Μάρκος Κυπριανού
Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το κτήριο της κυπριακής Βουλής.
  • ΛΕΥΚΩΣΙΑ:
  • Θεμιστοκλής Αλυφαντής

Επιστολή παραιτήσεως στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού. Οξύνεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευ. Φλωράκης", στο Ζύγι.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του επικαλούμενος λόγους ευθιξίας κι όχι διότι παραδέχεται πως βαρύνεται με οποιαδήποτε ευθύνη.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε την ευθύνη χειρισμού των 98 εμπορευματοκιβωτίων που είχαν κατασχεθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ, σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του κ. Κυπριανού είχε προτείνει να σταλούν δείγματα πυρίτιδας σε διάφορα χημεία για εξέταση για να διευκρινισθεί κατά πόσο θα μπορούσε το υλικό να εκποιηθεί. Η πρόταση αυτή του κ. Κυπριανού είχε γίνει παρά τη σαφή προειδοποίηση εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Φρουράς ότι το φορτίο ήταν άκρως επικίνδυνο.


Ο γιος του πρώην Προέδρου της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού, κ. Μάρκος Κυπριανού είναι ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) εθεωρείτο ως ένας από τους υποψηφίους για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο. Θεωρήθηκε επιτυχημένος ως Επίτροπος της Κύπρου στην Κομισιόν και ως υπουργός Εξωτερικών. Μετά την έκρηξη στο Ζύγι και την παραίτησή του, γίνεται προφανές ότι θα δοκιμαστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ενώ θα επηρεαστούν και οι πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Κυπριανού.

Τι συνέβη το πρωί

Αιτία της παραιτήσεως θεωρήθηκαν οι αποδοκιμασίες και οι εκφράσεις που δέχθηκε ο κ. Κυπριανού από τους συγκεντρωμένους έξω από το κτήριο της κυπριακής Βουλής όπου συνεδριάζουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, εξετάζοντας την τραγωδία . Τουλάχιστον τριακόσιοι διαδηλώνουν υπέρ της ανεξάρτητης διερεύνησης της υπόθεσης και απαιτούν την παραίτηση. όλων των υπευθύνων. Δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες και οι προπηλακισμοί βουλευτών και υπουργών.

Οι διαδηλωτές προσήλθαν έξω από το κτήριο της Βουλής ενδεδυμένοι στα μαύρα, φωνάζουν συνθήματα και κρατούν πανό στα οποία αναγράφονται μεταξύ άλλων «Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες», «S300, Χρηματιστήριο, Ηλιος Κυπριακές Αερογραμμές, Παπασάββας, Μολέσκης, Ζύγι 11/7/2011: Πότε επιτέλους θα πληρώσει κάποιος;» και «Θα τα καλύψουν όλα ως συνήθως όπως τη δολοφονία του υπολοχαγού Χαραλάμπους Χαράλαμπου στις 5/11 2009 από ελαττωματικές χειροβομβίδες».

Προπηλακισμοί

Κατά την είσοδό τους στη Βουλή αποδοκιμάσθηκαν έντονα οι υπουργοί Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά και Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, όπως και ο παραιτηθείς Αρχηγός της Ε.Φ. Πέτρος Τσαλικίδης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι των αποκαλούσαν «δολοφόνους».
Χειροκροτήματα ακούστηκαν κατά την είσοδο της Γενικής Ελέγκτριας κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Το πλήθος χειροκροτούσε και ζητούσε από την κ. Γιωρκάτζη να αποκαλύψει τα πάντα.