ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκικά «γυμνάσια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικά «γυμνάσια» στην Κυπριακή ΑΟΖ
Λίγες μόνο μέρες πριν ξεκινήσουν οι Ισραηλινοκυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ και της Ν.Α Μεσογείου, η Τουρκία...

Λίγες μόνο μέρες πριν ξεκινήσουν οι Ισραηλινοκυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ και της Ν.Α Μεσογείου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή για τις 15 Σεπτεμβρίου.


Αδιαφορώντας για τις Κυπριακές, Ισραηλινές, Ελληνικές και Αμερικανικές προειδοποιήσεις η γειτονική χώρα επιμένει να θέσει τον πολεμικό της στόλο και τα αεροσκάφη της σε «πολεμική» ετοιμότητα στις περιοχές που η αμερικανική εταιρεία Noble Energy θα κάνει τις γεωτρήσεις.


Την ίδια ώρα, αμήχανος εμφανίζεται ο πολιτικός και στρατιωτικός κόσμος της Τουρκίας από τις πρόσφατες γεωστρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή και αυτή η αμηχανία είναι ένα πρόσθετος παράγοντας κινδύνου για τους Τούρκους.


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν συνεχείς αναφορές στο θέμα. Από τη μια είναι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας η οποία, όπως αναφέρει η «Cumhuriyet» συνεχίζεται παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, και η άλλη που είναι μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και αφορά στον στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας η Ελλάδα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.


Προς τον σκοπό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης, θα μεταβεί κατά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ και λέγεται ότι θα υπογράψει συμφωνία με τον ομόλογό του.


Η «Cumhuriyet» αναφέρει ότι αμέσως μετά θα αρχίσουν εργασίες και πριν την 1η Οκτωβρίου ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη θα μεταβούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διοργάνωσης κοινής άσκησης και θα εγκατασταθούν στη Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Επίσης αναφέρεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη θα αρχίσουν να πετούν προς την Ελλάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.


Τέλος σημειώνει η «Cumhuriyet» πως «μετά τις εξελίξεις αυτές , βάσει των ειδήσεων του ελληνικού Τύπου, η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο «ελληνοκυπριακός τομέας» (όπως οι Τούρκοι αποκαλούν την Κύπρο) φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κινηθούν από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο». Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν επίδειξη ισχύος στην περιοχή και να στείλουν γενικότερα στην περιοχή μηνύματα αποφασιστικότητας.

Διαβάστε στο prionokordela.gr το: Αεροναυτικές ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ κήρυξε η Τουρκία