ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

Κύπρος: Επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών
AP images

Επιστολή με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Κανάλι 6 της Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η επιστολή τριών σημείων, που απεστάλθηκε στις 14 Ιουνίου, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ήταν στη βάση και της συζήτησης που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Επεσήμανε πως στην επιστολή ο Πρόεδρος αναφέρει τρείς τρόπους με τους οποίους μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, νοουμένου ότι θα σταματήσουν οι Τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ:

– Συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ.

– Συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ

– Συνέχιση της διαδικασίας με συνάντηση στην μορφή που έγινε στο Κράν Μοντανά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως φαίνεται ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς δεν είχε αποτέλεσμα και γι’ αυτό ο Πρόεδρος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή το μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ, Τομάζος Τσιελεπής, ο οποίος ήταν επίσης φιλοξενούμενος στην εκπομπή, σημειώνοντας ότι για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει με όλες τις προϋπάρχουσες συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο εφαρμογής της λύσης το οποίο αποκλείει τον ρόλο των εγγυητών, πέραν του συμβουλευτικού.

sigmalive.gr