ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Μία πρόβλεψη - σοκ από την Κομισιόν και η ανικανότητα των Ευρωπαίων πολιτικών

Μία πρόβλεψη - σοκ από την Κομισιόν και η ανικανότητα των Ευρωπαίων πολιτικών

Σε μια πρόβλεψη - σοκ προχωρά η Κομισιόν, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιθανότατα θα μειωνόταν κατά 1,5% σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν, αν ο επόμενος χειμώνας είναι βαρύς και η ΕΕ δεν έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να εξοικονομήσει ενέργεια και η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, τότε το πλήγμα στην οικονομία της Ευρώπης θα είναι σημαντικό.

Εάν ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε η μείωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,6% έως 1%, βάσει του εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg.

Το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς είναι έντονη η ανησυχία για τη διακοπή του ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του, η οποία αναμένεται στις 21 Ιουλίου, μετά την επιστολή της Gazprom σε Ευρωπαίους πελάτες της.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι η Gazprom -η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών- δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειάς της λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του δικού της ελέγχου. Υποστήριξε μάλιστα ότι το μέτρο της ανωτέρας βίας είναι μια ειδική ρήτρα στα συμβόλαια για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

«Η επιστολή αφορούσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική διαδρομή εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής», δήλωσε μια ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο. Ωστόσο η Gazprom δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.Το μέτρο είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δράση που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Στο μάτι του κυκλώνα και η γερμανική οικονομία

Εν τω μεταξύ οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες αυξάνουν την πιθανότητα οι οικονομίες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση. Δεν είναι τυχαίο πως οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank χτύπησαν καμπανάκι για τον κίνδυνο ύφεσης στη γερμανική οικονομία, προβλέποντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2023.

Η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου, η ύφεση στις ΗΠΑ και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες θα αναγκάσουν τη Γερμανία να συρρικνωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αναφέρει η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας ότι πληθωρισμός ρεκόρ δεν έχει ακόμα κορυφωθεί.

Και ενώ η ενεργειακή κρίση κορυφώνεται στη Γηραιά Ήπειρο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις οικονομίες και τους πολίτες. Δεν έχουν κανένα σοβαρό σχέδιο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και καθίσταται σαφές πως όλες οι αποφάσεις είναι ημιτελείς και επιπόλαιες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν είχαν υπολογίσει το κόστος από την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο χειμώνας σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολος όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τους πολιτικούς που θα βρεθούν προ των ευθυνών τους. Ήδη Ιταλία και Εσθονία βρίσκονται αντιμέτωπες με πολιτική κρίση. Και από ότι φαίνεται η κοινωνική αναταραχή χτυπά την πόρτα της Ευρώπης και υπεύθυνοι είναι οι ανίκανοι πολιτικοί της.