ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Attica Bank: Οι γκρίζες ζώνες της αύξησης κεφαλαίου, το ΤΣΜΕΔΕ και η Ellington

Attica Bank: Οι γκρίζες ζώνες της αύξησης κεφαλαίου, το ΤΣΜΕΔΕ και η Ellington

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια έχει εξελιχθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank.

Οι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν την τράπεζα αλλά κάθε φορά αποδεικνύεται πως τα κεφάλια μπαίνουν σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».

Το Ταμείο των Μηχανικών (τέως ΤΣΜΕΔΕ, νυν ΤΜΕΔΕ) έχει υποστεί ζημία πάνω από 1 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα έχει και άλλες απώλειες λόγω της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει η τράπεζα. Το παράδοξο για ακόμη μία φορά είναι πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 62,93% θα εισφέρει 300 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank.

Αλλά και το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με το αμερικανικό fund Ellington, θα βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη, ρίχνοντας στην ΑΜΚ κεφάλαια ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια μένει να αποδειχθεί αν η Ellington αποφασίσει τελικώς να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πραγματοποιηθεί αρχές του 2023.

Και σε αυτό το σημείο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Αλήθεια, ως πότε η Attica Bank θα στηρίζεται με κρατικό χρήμα; Γιατί κανονικά θα έπρεπε η τράπεζα να ανήκει στο κράτος και εκείνο να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Το επόμενο ερώτημα αφορά το ΤΣΜΕΔΕ και έως πότε θα χάνουν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι μηχανικοί; Γιατί τα ταμείο επιμένει να χρηματοδοτεί τη «μαύρη τρύπα» της Attica Bank, μεγαλώνοντας την «χασούρα» του, ενώ ξέρει πως ούτε αυτή η ΑΜΚ θα λύσει το πρόβλημα της τράπεζας;

Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο, το οποίο, διά της οδού του ΤΧΣ, αποφασίζει για μία ακόμη φορά να στηρίξει το μικρό πιστωτικό ίδρυμα.