MEDIA

Οι γερμανικές αντιδράσεις για τον «Επίτροπο Όθωνα»

Οι γερμανικές αντιδράσεις για τον «Επίτροπο Όθωνα»

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στη Γερμανία η πρόταση της καγκελαρίας για τοποθέτηση επιτρόπου της ΕΕ για τον έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

Με τίτλο «Επίτροπος Όθων», η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι ο διορισμός επιτρόπου για την Αθήνα αποτελεί έναν «περισπασμό από την εσωτερική πολιτική».

Θετική στάση στο ενδεχόμενο διορισμό επιτρόπου κράτησε η Die Welt, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να επιβιώσει και να λάβει αποφάσεις χωρίς βοήθεια απ' έξω.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει διοίκηση και οικονομική υπηρεσία προσαρμοσμένες στα δυτικά πρότυπα. Ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφωθεί μία βάση σταθερής ανάπτυξης, όπως σε όλη την Ευρώπη. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να ξανακερδίσει η Ελλάδα την αυτοδιάθεσή της. Ακόμη και χωρίς οικονομικό επίτροπο, το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο να επιβιώσει και να λάβει αποφάσεις χωρίς βοήθεια από έξω. Εξαρτάται από την ίδια την Αθήνα να το αλλάξει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Πιο επιθετική στάση κρατά η VOLKSSTIMME του Μαγδεμβούργου, που όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, έγραψε: «Η Ελλάδα βρίσκεται προ της οικονομικής καταστροφής. Προφανώς μένουν μόνο δύο επιλογές: Είτε ένας επόπτης της ΕΕ θα προωθήσει μία δημοσιονομική εξυγίανση σε ευρωπαϊκή βάση, είτε θα βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και θα επαναφέρει τη δραχμή. Είναι μία επιλογή μεταξύ πανούκλας και χολέρας».