MEDIA

Νέα σκληρότερα μέτρα λιτότητας βλέπει ο ισπανικός Τύπος

Νέα σκληρότερα μέτρα λιτότητας βλέπει ο ισπανικός Τύπος

Ο Τύπος στην Ισπανία προβλέπει σήμερα ένα νέο γύρο σκληρών πιέσεων που συνδέονται με τους «αυστηρούς όρους» που πρόκειται να θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

για να θέσει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα αγοράς χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ισπανία, σε περίπτωση που η Μαδρίτη υποβάλει σχετικό αίτημα.

«Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει (ισπανικό) χρέος παρά μόνο εάν ο Ραχόι ζητήσει βοήθεια υπό "αυστηρές προϋποθέσεις"», είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο «Ντράγκι ήταν σαφής όταν είπε ότι το σχέδιό του (. . .) είναι μια κανονική διάσωση, με την επιβολή νέων και σκληρών περικοπών» δημοσιονομικού χαρακτήρα, έγραψε η Ελ Μούντο σε κύριο άρθρο της.

«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για διακρίσεις σε ό,τι αφορά τα επιδόματα των συνταξιούχων, των επιδομάτων ανεργίας, των συνθηκών εργασίας», αλλά ούτε και για «τις αυτόνομες περιφέρειες και τα αντίγραφα σε μικρογραφία των κρατικών θεσμών», ανέφερε η εφημερίδα.

«Η ΕΚΤ θα αγοράσει χρέος, εάν η Ισπανία υποβάλει αίτημα, και με όρους», λέει και η δεξιά εφημερίδα ABC.

«Η ΕΚΤ υψώνει ένα τείχος προστασίας» αλλά «η διάσωση που σκιαγραφείται από την ευρωπαϊκή τράπεζα επιβάλλει "αυστηρούς όρους"», διαπιστώνει και η κεντροαριστερή El País.

«Μετά το χθεσινό βήμα, η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι μας προσκαλούν την Ισπανία να εκλιπαρήσει για αυτή την δεύτερη βοήθεια», μετά την υπόσχεση της ευρωζώνης για ένα πρώτο πακέτο 100 δισεκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες σημαντικές περικοπές», γράφει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Vanguardia υπογραμμίζει ότι «ο Μάριο Ντράγκι συνέδεσε το σχέδιο με ένα αίτημα για βοήθεια και περισσότερες περικοπές από πλευράς της Ισπανίας και της Ιταλίας» αλλά ο Μαριάνο Ραχόι όρισε μια «κόκκινη γραμμή», ότι δεν θα αγγίξει τις συντάξεις.

Η οικονομική εφημερίδα El Economista επισημαίνει επίσης πως «ο Ραχόι δεν μιλάει για διάσωση και αφήνει κατά μέρος το να μειώσει τις συντάξεις. προς το παρόν».