MEDIA

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στον ξένο Τύπο

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στον ξένο Τύπο

Με εκτενή δημοσιεύματα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αντιμετωπίζεται από όλα τα μέσα ως «συμβολική στήριξη της Ελλάδας και της κυβέρνησης». Ωστόσο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν περισσότερες και διαφορετικές πλευρές της επίσκεψης.

«Δεν ήρθα σαν δασκάλα», γράφει η Handelsblatt και σημειώνει: «Οι μεν τη βλέπουν σαν Μεσσία, οι δε την βλέπουν σαν τον Μεφιστοφελή. Καμία χώρα δεν αμφισβητεί τόσο έντονα το ρόλο της Μέρκελ στην κρίση όσο οι Έλληνες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της η καγκελάριος επέλεξε ένα ρεαλιστικό λεξιλόγιο».

«Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Süddeutsche Zeitung, ενώ σε σχόλιο αναφέρει «γ γιατρός σε κατ' οίκον επίσκεψη» σημειώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται «συμπαράσταση, κίνητρα και κατανόηση».

Η αριστερή Tageszeitung σημειώνει: «Μπορεί να επικρίνει κανείς τη Μέρκελ για πάρα πολλά, όχι όμως για το ό,τι οι συντάξεις πρέπει άμεσα να περικοπούν και πάλι. Είναι κυρίως θέμα της κυβέρνησης στην Αθήνα τι είδους μέτρα λιτότητας λαμβάνει». Και λίγο παρακάτω γράφει: «Από την αρχή της κρίσης δεν πάτησε το πόδι της σε ελληνικό έδαφος. Έκανε πολύ λίγα για να εμποδίσει την εκατέρωθεν δυσφορία. Η επίσκεψη αστραπή την Τρίτη ήρθε πολύ αργά».

«Η αποτυχία των ελίτ» σημειώνει σε τίτλο της η Frankfurter Rundschau και υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είτε θα σωθεί με διεθνή βοήθεια και αυτό θα κοστίσει χρήματα στη Γερμανία, είτε θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, κάτι που θα στοιχίσει στη Γερμανία ακόμα περισσότερα χρήματα».

Η Welt του Βερολίνου γράφει: «Από την αοριστία με την οποία απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ για το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Τρόικας, συμπεραίνει κανείς ότι πίσω από την επίσημη σκηνή υπάρχουν εντατικές διεργασίες ώστε να χτιστούν γέφυρες πάνω στις οποίες μπορεί να βαδίσει η Ελλάδα προκειμένου να μην οδηγηθεί στο πουθενά».

Διαβάστε επίσης:

Bild: «Δεν το αξίζει αυτό η Γερμανία!»

Το Focus «μιλάει» ελληνικά για να νουθετήσει τους Έλληνες