MEDIA

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα παραμένει το πιο διεφθαρμένο κράτος της ΕΕ»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα παραμένει το πιο διεφθαρμένο κράτος της ΕΕ»

Η κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς «κάνει τον γύρο» των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Τα γερμανικά δημοσιεύματα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση που σημείωσε στην σχετική κατάταξη, η Ελλάδα παραμένει η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ. «Η Ελλάδα παραμένει το πιο διεφθαρμένο κράτος της ΕΕ» σημειώνει τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διεφθαρμένοι όσο εκείνοι στο Αφγανιστάν, τη Β. Κορέα ή τη Σομαλία, ωστόσο (σ.σ. ο βαθμός διαφθοράς στην Ελλάδα) επαρκεί για την κατάταξή της κάτω από όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι Έλληνες αποσπούν όμως και επαίνους» σχολιάζει το Focus αναφορικά με την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα συγκριτικά με το 2012.

Η Neue Osnabrücker Zeitung πιστώνει στην Ελλάδα βελτιώσεις στη διαχείριση των δημοσιονομικών, ωστόσο υπογραμμίζει: «Αυτό δεν αλλάζει τίποτα στην απελπιστική κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. (…) Απογοητευμένοι με την ελληνική κατάσταση είναι και οι διεθνείς δανειστές. Η υπομονή της τρόικας έχει εξαντληθεί. Κανονικά οι οικονομικοί επιθεωρητές θα έπρεπε να εξετάζουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης χρηματικής βοήθειας. Ωστόσο, αυτή στιγμή δεν αξίζει καν τον κόπο να ταξιδέψουν οι ειδικοί στην Ελλάδα».

Τέλος, το σχόλιο της Tageszeitung εγείρει αμφιβολίες για την αξία του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει στον τίτλο της ότι «τη διαφθορά δεν μπορεί να την αισθανθεί κανείς». Αναφερόμενη στη γνώμη των πολιτών στην Ελλάδα σχολιάζει ότι οι Έλληνες «δεν έχουν την παραμικρή ψευδαίσθηση και θεωρούν τη χώρα τους αναπτυσσόμενη. Με την 80η θέση της κατάταξης, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη Ναμίμπια, την Κούβα ή τη Γκάνα. Αυτό μοιάζει να είναι υπερβολική αυτοκριτική. Η αντίληψη της διαφθοράς είναι λοιπόν μόνο ελάχιστα διαφωτιστική».