MEDIA

Ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Μητσοτάκη: «Ο μεταρρυθμιστής κέρδισε την ηγεσία της ΝΔ»

Ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Μητσοτάκη: «Ο μεταρρυθμιστής κέρδισε την ηγεσία της ΝΔ»

Την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ωςνέου προέδρου της ΝΔ σχολιάζουν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης

Με τίτλο «η Ελληνική δεξιά επέλεξε ένα νέο αρχηγό», η ιστοσελίδα της Le Monde αφιερώνει εκτενές άρθρο στη χθεσινή εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου προέδρου της ΝΔ.

«Ιδιαίτερα επιθετικός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε άμεσα στους Έλληνες ότι «θα τελειώσει με την τελευταία λαϊκίστικη παρένθεση» που κατ' αυτόν είναι, η κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνει ο συντάκτης και εκτιμά πως «πρόκειται για μια κατά μέτωπο επίθεση, που προοιωνίζει τον τόνο που σκοπεύει να υιοθετήσει από εδώ και στο εξής η ελληνική αντιπολίτευση».

Ο Guardian αναφέρεται στο γεγονός, τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος «τον επέλεξαν ελπίζοντας να ανανεώσει την τύχη τους και να αμφισβητήσει τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είναι ακόμα δημοφιλής, παρά το γεγονός ότι επέλεξε την λιτότητα».

Στο προφίλ του νέου προέδρου του κόμματος, η εφημερίδα αναφέρεται ιδιαίτερα και στην οικογένειά του (και ειδικά στον πατέρα του και την αδερφή του), αλλά και στο γεγονός ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών βγήκε δεύτερος πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όπως σημειώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στον Τσίπρα ενόψει της κρίσιμης κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού». Ένας πρώην τραπεζίτης ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στους συνδικαλιστές, ο Μητσοτάκης έχει αποκαλέσει τον Τσίπρα ψεύτη, αλλά επίσης έχει υπονοήσει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του σε θέματα εθνικής σημασίας, υπό συγκεκριμένους όρους», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι οι Έλληνες συντηρητικοί «εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους σήμερα, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Και συνεχίζει το τηλεγράφημα: «Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

Για «νίκη-έκπληξη» κάνει λόγο με τη σειρά της και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Ο κ. Μητσοτάκης, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρείες μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στις αγορές, κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να έχει πιο καθαρή θέση στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων» αναφέρει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Η ΝΔ ήταν μέρος των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης από το 2012 έως το 2014, αλλά η δέσμευσή του κόμματος σε μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς ήταν ασταθής».

Το Γαλλικό Πρακτορείο χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη μεταρρυθμιστή που «δεν ανέχεται ανοησίες» αλλά τονίζει ότι παρότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να νικήσει τον βετεράνο αντίπαλό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τώρα θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον «χαρισματικό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Σχετικές ειδήσεις