MEETING POINT

Παναγιωτόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυταρχικός ο Ερντογάν–Εξετάζεται αποστολή Ελλήνων κομάντο στο Σαχέλ

Παναγιωτόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυταρχικός ο Ερντογάν–Εξετάζεται αποστολή Ελλήνων κομάντο στο Σαχέλ
Καλεσμένος της Όλγας Τρέμη στο Meeting Point του Newsbomb.gr, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Newsbomb.gr/Γιώργος Αποστολόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται 2,5 χρόνια στην ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», έχοντας κληθεί να αντιμετωπίσει πλήθος εξαιρετικά επικίνδυνων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τους πολίτες και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στην αναθεωρητική πολιτική του αναγκάζει την Ελλάδα να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, όπως τονίζει ο υπουργός Άμυνας στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη: «Μία Τουρκία στρυμωγμένη είναι πιο απρόβλεπτη και πιο επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό εμείς κάνουμε τη δουλειά όσο το δυνατόν καλύτερα σε κάθε πεδίο», δηλώνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με την εξαγγελία της αμερικανικής εταιρείας Exon Mobil για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παναγιωτόπουλος προεξόφλησε ως δεδομένο πως θα υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία, ενώ δήλωσε πως υπάρχει ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας κρίσης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό από την Τουρκία, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως το θέμα της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από αυταρχικούς ηγέτες – όπως ο Ερντογάν - δεν έχει σταματήσει να απασχολεί ούτε την Ελλάδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα από την ΕΕ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέροντας τις νέες φρεγάτες Belh@rra που θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, τις συζητήσεις για τις κορβέτες, τα 24 μαχητικά Rafale αλλά και για το ενδεχόμενο απόκτησης των κορυφαίων stealth μαχητικών F-35. «Δεν κάνουμε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Έχουμε κοστολογημένο σχέδιο βάσει των αναγκών των τριών Κλάδων. Είναι η πρώτη φορά που ακόμα και η ίδια η κοινωνία ζητά από την κυβέρνηση να ξοδέψει χρήματα για την Άμυνα, αντιλαμβανόμενη τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει. Ναι, το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο, αλλά τρέχουμε να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών».

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί και ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, τότε οι γαλλικές δυνάμεις θα είναι εκεί. Στο ερώτημα, αν για να είναι οι Γάλλοι εκεί, οφείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε. «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή της πρώτης ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κλείνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας πως υπάρχει σαφές πλάνο «θωράκισης» του Στρατεύματος, ενώ εξήρε το σπουδαίο ρόλο και τη συνεισφορά των τριών Κλάδων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Ο Στρατός είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, στρατιωτικά εργοστάσια, στρατιωτικά νοσοκομεία, Μέσα και προσωπικό προσφέρουν πολύτιμη και πολυεπίπεδη βοήθεια στην Πολιτεία, στον αγώνα κατά της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ικαρία

Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος

Σέρρες: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποδέχονται» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες