MEETING POINT

Δημήτρης Μαύρος στο Newsbomb.gr: Η μεσαία τάξη θα κρίνει τον νικητή των εκλογών

Δημήτρης Μαύρος στο Newsbomb.gr: Η μεσαία τάξη θα κρίνει τον νικητή των εκλογών
Kατά τον επικεφαλής της MRB το βασικό εκλογικό δίλημμα που θα τεθεί όταν στηθούν οι κάλπες θα είναι «σταθερότητα ή συνθετικές λύσεις»

Το νέο πολιτικό τοπίο και τις προκλήσεις για τα κόμματα στην σκιά της κλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης της ακρίβειας αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη.

Αποτιμώντας τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, καθώς και της τελευταίας έρευνας της MRB για το Newsbomb.gr, ο Δημήτρης Μαύρος επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Ως προς το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας σημειώνει δύο δεδομένα: Αφενός ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, αφετέρου όμως ότι επιθυμεί η συνεργασία αυτή να είναι προϊόν προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας και όχι απλό άθροισμα κοινοβουλευτικών εδρών.

Οι πολίτες, όπως λέει, θέλουν συνεργασίες, θέλουν όμως και σταθερότητα – γεγονός, που καταγράφεται και δημοσκοπικά καθώς το 54,8% των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα της MRB εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας.

Ως προς τα ποσοστά των κομμάτων, ο Δημήτρης Μαύρος λέει ότι η Νέα Δημοκρατία μετά την φθορά των προηγούμενων μηνών δείχνει τώρα να ανακάμπτει και να σταθεροποιείται και εκτιμά ότι διαμορφώνει εκλογικό «πλατό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά ενισχύεται ελαφρώς αλλά δεν δημιουργεί δυναμική ισχυρής ανόδου, ενώ εκείνο που χάνει σοβαρό ποσοστό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (-1,6% στην τελευταία μέτρηση της MRB) είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η πτώση αυτή αποδίδεται στην πίεση που δέχεται πλέον το ΠΑΣΟΚ και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Η εικόνα αυτή, κατά τον επικεφαλής της MRB, δείχνει ότι το βασικό εκλογικό δίλημμα που θα τεθεί όταν στηθούν οι κάλπες θα είναι «σταθερότητα ή συνθετικές λύσεις» και τονίζει ότι η μεσαία τάξη και οι αυτοπροσδιοριόμενοι ως κεντρώοι ψηφοφόροι θα είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικές ειδήσεις