ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ της εσωστρέφειας, ο δανεισμός της Βιοχάλκο

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ της εσωστρέφειας, ο δανεισμός της Βιοχάλκο

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση

Δεν είναι και πιο εύκολη περίοδος για την κυβέρνηση. Μπορεί σε μακροοικονομικό επίπεδο οι εξελίξεις να είναι θετικές, οι διεθνείς οίκοι να εμφανίζονται θετικοί για τις προοπτικές της οικονομίας, ωστόσο η ακρίβεια και οι κινητοποιήσεις των αγροτών κει των φοιτητών αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για το Μέγαρο Μαξίμου. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να παίρνει πάνω του τα σοβαρά ζητήματα αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτούνται αντανακλαστικά και άμεσες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα που συνεχίζονται και οδηγούν σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Για τους αγρότες κρίσιμη είναι η συνάντηση της Τρίτης με τον πρωθυπουργό. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φοιτητών στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Αν καταφέρει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ανοικτά μέτωπα αυτό θα φανεί σύντομα …

Ο Κασσελάκης, οι ευρωβουλευτές, ο Τεμπονέρας και ο Πολάκης

Στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα η εσωστρέφεια καλά κρατεί. Αυτή τη φορά η μουρμούρα αφορά τους υποψήφιους βουλευτές. Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε κάλεσμα σε υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν τους υποψήφιους. Ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για μία τομή για την ελληνική Δημοκρατία και για «μια μικρή επανάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ». Η παραπάνω εξέλιξη δεν άρεσε σε πολλά στελέχη που ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος του κόμματος δεν σέβεται τα κομματικά όργανα. Παράλληλα οι κινήσεις του Διονύση Τεμπονέρα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, ενώ γκρίνια υπάρχει και για τον Παύλο Πολάκη. Μια ωραία ατμόσφαιρα, όπως καταλαβαίνετε…

Talk of the town ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Αναμφίβολα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν αυτό του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Η παρουσία του στην εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών στην οποία θα δώσουν το παρόν η Έφη Αχτσιογλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας, έγινε η αφορμή για να βγουν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και να κυκλοφορήσουν διάφορα σενάρια. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος επέκρινε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, με τον τελευταίο να ανταποδίδει τα πυρά, λέγοντας πως δεν θα ρωτήσει κανέναν για να παρευρεθεί σε κάποια εκδήλωση. Δεν γνωρίζω αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάποια από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το μόνο Που μπορούμε να σας πούμε είναι πως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εχει καλή σχέση με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τον Αντώνη Κοτσακά, οποίος στηρίζει τον Διονύση Τεμπονέρα. Τα υπόλοιπα θα φανούν εν καιρώ. Οι συνειρμοί δικοί σας…

Η απειλή των δανεικών

Στον όμιλο Βιοχάλκο εσχάτως περισσεύει η αισιοδοξία για τις θυγατρικές εισηγμένες (οι οποίες βέβαια έχουν και άλλες εισηγμένες που πάνε πέρα δώθε και χάνεται ο λογαριασμός) για το 2024 αλλά και για τη χρήση που έκλεισε. Μόνο που υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος είναι άκρως επικίνδυνος για τις επιδόσεις του ομίλου. Και αυτό λέγεται υψηλός δανεισμός όπου αρκεί ένα μικρό φρένο στο ρυθμό ανάπτυξης για να αρχίσουν τα βραχυκυκλώματα. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ενιαμήνου της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ όπου ο ενοποιημένος τζίρος μειώθηκε κατά 10% αλλά η κερδοφορία βούτηξε από τα 162,7 εκ ευρώ στα 33,3 εκ ευρώ. Μόνο από τα χρηματοοικονομικά έξοδα η επιβάρυνση σε σχέση με το ενιάμηνο του 2022 ήταν 11 εκ ευρώ στα 40,9 εκ ευρώ και αυτό όταν ο όμιλος έχει πάντα τον τρόπο του να «παίρνει» από το τραπεζικό σύστημα χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τον μέσο όρο. Η επίπτωση φάνηκε και στην Cenergy όπου ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στο ενιάμηνο κατά 12% και το περιθώριο μεικτού κέρδους στο 13% από 9,7% ( η αύξηση είναι εντυπωσιακή) το καθαρό κέρδος αυξήθηκε κατά 7% επηρεαζόμενο από την εκτίναξη των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 133% στα 54,8 εκ ευρώ. Στην Cenergy είναι επίσης ενδιαφέρον ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ο όμιλος επιχειρεί να κάνει placement ώστε με τα χρήματα που θα πάρει στη συνέχεια να κάνει αύξηση κεφαλαίου αλλά όλο φτάνει στην πηγή και νερό στο τέλος δεν πίνει.

Ο λογαριασμός του … Sabbatical

Πολύ ενδιαφέρον έχει η εθελούσια της Eurobank που θα ανακοινωθεί σήμερα και όπως λένε από την Τράπεζα ο στόχος είναι η ανανέωση του προσωπικού. Και εδώ που τα λέμε με το πάγωμα των προσλήψεων επί πολλά χρόνια και τις συνεχείς εθελούσιες το προσωπικό των τραπεζών δεν τροφοδοτείται με νέο αίμα ώστε να υπάρχει και ομαλή διαδοχή των γενεών με αποτέλεσμα να υπάρξουν βραχυκυκλώματα. Μόνο που έχουμε μπερδευτεί με το Sabbatical όπου από αυτά που διαρρέουν από την τράπεζα λένε ότι όποιος φύγει άμεσα παίρνει όλο το ποσό εφάπαξ και όσοι επιλέξουν να φύγουν σε 2,5 ή 7 χρόνια θα παίρνουν ολόκληρο μισθό και ένα ποσό εφάπαξ στην αρχή. Δηλαδή για να καταλάβουμε ένας υπάλληλος με 2.000 μισθό πως μπορεί να τον παίρνει ολόκληρο όταν σε 7 χρόνια πρέπει να πάρει γύρω τα 196 χιλιάδες ευρώ; Πόση θα είναι η αποζημίωση. Αναμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις και επανερχόμαστε.

Στην … ενέργεια

Πολύ χαλαρός ήταν ο Μιχάλης Τσαμάζ στην πρόσφατη συνάντησή του (δεν θα είναι η τελευταία καθώς αναμένεται να υπάρξει άλλη μια πριν αποχωρήσει) με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον ΟΤΕ στο Rock and Roll στο Κολωνάκι. Και φαίνεται ότι ο ΟΤΕ δεν θα είναι ο τελευταίος του σταθμός καθώς έχοντας διανύσει μεγάλη διαδρομή στις τηλεπικοινωνίες και όντας ο αρχιτέκτονας της μετατροπής του ΟΤΕ σε κανονική εταιρία με υψηλή κερδοφορία ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα σε έναν άλλο κλάδο που τρέχει αλλά βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης. Αυτόν της ενέργειας.

Το … φιλέτο

Το φιλέτο του ομίλου Intrum αποτελεί η Intrum Hellas και αυτό έχει το ενδιαφέρον σε μια περίοδο όπου η μαμά εταιρία πιέζεται ασφυκτικά από πλευράς ρευστότητας και υποβαθμίστηκε από την S&P. Και όταν έχεις ένα φιλέτο και πιέζεσαι ασφυκτικά είναι πιθανό να αναγκαστείς να δώσεις το φιλέτο προκειμένου να επιβιώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην Intrum έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον και μπορεί να φέρουν στην Ελλάδα άλλο διαχειριστή καθώς οι εξελίξεις μπορεί να καταστούν ακόμα πιο πιεστικές. Σημειώνεται ότι η Intrum ήδη προχώρησε σε πώληση στοιχείων του ενεργητικού της στην Cerberus.

Το δίκαιο Κοντόπουλου, η Κεφαλαιαγορά και ο Πατέλης

Εδώ και καιρό σας έχουμε προϊδεάσει ότι κάτι δεν πάει με τις αλλαγές στους κανόνες διασποράς που ανακοίνωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη έχει μπλοκάρει τις περισσότερες αλλαγές με αποτέλεσμα να μην προχωρά η έγκριση του Κανονισμού. Η πλευρά Κοντόπουλου φαίνεται όμως ότι επιμένει και φαίνεται να έχει απευθυνθεί στον Αλέξη Πατέλη ώστε να γίνουν νομοθετικές αλλαγές που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Χρηματιστήριο να σκληρύνει τους κανόνες διασποράς και να διαγράφει όποιον δεν τους τηρεί. Και αυτό γιατί αν μην τι άλλο έχει εκτεθεί και αυτό δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη για έναν άνθρωπο που τοποθετήθηκε στο Χρηματιστήριο για να κάνει ριζικές αλλαγές. Βεβαίως μπορεί η Κεφαλαιαγορά να αντιστέκεται με επιχείρημα ότι υπάρχουν νομικά θέματα αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο Γιάννος Κοντόπουλος έχει δίκαιο πως πρέπει να μπουν κανόνες στο «μπάχαλο» που επικρατεί όπου ο κάθε ένας κάνει ότι θέλει σε βάρος της ίδιας της εικόνας της αγοράς και υπάρχουν εταιρίες στην Κύρια Αγορά που δεν αξίζει να βρίσκονται ούτε στην εναλλακτική.

Το αραβικό ενδιαφέρον και όριο τιμήματος

Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση με την Τέρνα Ενεργειακή. Γιατί μπορεί να έφυγε η First Sentier αλλά τη θέση έχει λάβει το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι. Βεβαίως τέτοια deals δεν γίνονται από μια ημέρα στην άλλη ενώ αρνητικός παράγοντας για τη διαμόρφωση υψηλότερου τιμήματος είναι το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Βεβαίως το κλίμα θα αλλάξει αν διαμορφωθεί τάση υποχώρησης αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα συμβεί άμεσα. Η πλευρά του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ πάντως δεν βιάζεται και κυρίως έχει θέσει ένα όριο τιμήματος κάτω από το οποίο δεν πέφτει.