ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η επιχείρησή σας θα αποκτήσει σύνδεση οπτικής ίνας με υπερυψηλές ταχύτητες και χαμηλό κόστος!

Πώς η επιχείρησή σας θα αποκτήσει σύνδεση οπτικής ίνας με υπερυψηλές ταχύτητες και χαμηλό κόστος!

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού λειτούργησαν ως επιταχυντής όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Κάθε επιχείρηση και εργαζόμενος συνειδητοποίησαν τη σημασία που έχει όχι απλά να έχεις μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο, αλλά να προσφέρει και όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες τόσο όσον αφορά στη λήψη, όσο και στην αποστολή δεδομένων.

Οι κατάλληλες υποδομές -και ειδικά οι τηλεπικοινωνιακές, αποτελούν πλέον κλειδί προκειμένου μία επιχείρηση να είναι και παραγωγική αλλά και ανταγωνιστική. Όπως επίσης κλειδί είναι τόσο η εξωστρέφεια όσο και η πολυκαναλική προσέγγιση. Κάτι που σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) είναι άκρως απαραίτητο για κάθε μεγέθους επιχείρηση, ειδικά αυτών που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, η καλύτερη τεχνολογία δεν είναι άλλη από τη χρήση οπτικής ίνας που φθάνει μέχρι το σπίτι ή το γραφείο (fiber to the home – FTTH). Οι λόγοι είναι αρκετοί και σχετίζονται κυρίως με τις σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες που μπορεί να προσφέρει μία τέτοια σύνδεση και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

Οφέλη

Μία σύνδεση που προσφέρει υπερυψηλές ταχύτητες 100 και 200Mbps δίνει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη και καλή λειτουργία πολλαπλών συσκευών μέσα στο περιβάλλον μίας επιχείρησης. Ένας επιπλέον λόγος είναι οι υψηλές ταχύτητες αποστολής δεδομένων. Σε περίπτωση που η ευρυζωνική γραμμή που διαθέτει η επιχείρηση είναι σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το κτίριο, τότε το επιπλέον πλεονέκτημα που υπάρχει αφορά την ποιότητα της συγκεκριμένης σύνδεσης.

Επίσης, από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απαραίτητο, με μία σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το κτίριο διασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργία του e-shop λόγω των εγγυημένα υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει.

Ακόμη, με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud προκειμένου να έχουν τις εφαρμογές και τα αρχεία τους διαθέσιμα από οπουδήποτε, μία εγγυημένα γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης, ότι μπορούν να «κατεβάζουν» αλλά και να «ανεβάζουν» αρχεία σε ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ειδικά για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται αρχεία μεγάλου όγκου δεδομένων (π.χ. video υψηλής ανάλυσης) η σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο ή το σπίτι αποτελεί μία εξαιρετικά αξιόπιστη λύση.

Εξίσου σημαντικό πλέον είναι και τα video conference συστήματα, η χρήση των οποίων αναμένεται να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και μετά τη λήξη της «καραντίνας». Εκεί, οι υψηλές ταχύτητες αποστολής (upload) είναι κρίσιμης σημασίας για να μην υπάρχουν προβλήματα. Τέλος, η αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση της επιχείρησης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απομακρυσμένη πρόσβαση των εργαζομένων στο περιβάλλον της επιχείρησης, σαν να βρίσκονταν στο χώρο εργασίας τους.

Επιδότηση

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλές επιχειρήσεις είναι ότι πλέον έχει αυξηθεί σημαντικά η κάλυψη όσον αφορά στις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, αλλά και ότι υπάρχει και επιδότηση που μειώνει σημαντικά το κόστος!

Όσον αφορά στο κόστος απόκτησης, εδώ και μερικές εβδομάδες, εκτός από ιδιώτες, και οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να λάβουν ειδική επιδότηση συνολικού ύψους 360 ευρώ για σύνδεση FTTH, μέσα από τη δράση Superfast Broadband του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο των προγραμμάτων με 13 ευρώ/μήνα, για μέγιστο διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με 48 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν πρόσβαση σε FTTH, η Cosmote διαθέτει τα προγράμματα COSMOTE Business Double Play Fiberspeed , με 100% εγγυημένες ταχύτητες 100 & 200Mbps και δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον σε 1 Gbps. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μπορούν να μπουν στο cosmote.gr και να δουν άμεσα αν υπάρχει δυνατότητα για FTTH στην περιοχή τους.

Όσον αφορά στην κάλυψη, η Cosmote, η οποία είναι ο πάροχος που έχει εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας, έχει φθάσει πλέον τον αριθμό των επιχειρήσεων και νοικοκυριών με δυνατότητα απόκτησης σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι την πρίζα, στις 180.000. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 και 200Mbps. Σημειωτέον δε πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, προστέθηκαν 30.000 νέες γραμμές FTTH, μια αύξηση 20% σε σχέση με τα τέλη του 2019, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας.