ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Καλύτερη η «επαφή» με τη χρήση λιπαντικού για 9 στις 10 γυναίκες!

Έρευνα: Καλύτερη η «επαφή» με τη χρήση λιπαντικού για 9 στις 10 γυναίκες!

«Φως» σε ό,τι αφορά στις σεξουαλικές προτιμήσεις των γυναικών ρίχνει βρετανική έρευνα η οποία φέρνει στο προσκήνιο, τη σεξουαλική ευχαρίστηση του γυναικείου πληθυσμού.

Οι αριθμοί στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούν από μόνοι τους και αποκαλύπτουν ότι εννέα στις δέκα γυναίκες δηλώνουν ότι η σεξουαλική επαφή είναι καλύτερη με τη χρήση λιπαντικού. Για την ακρίβεια, το 91% των γυναικών που έλαβε χώρα στη συγκεκριμένη έρευνα (στο σύνολο 2.451 γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο), συμφώνησε πως το σεξ έχει καλύτερη αίσθηση με χρήση λιπαντικού.

Το εν λόγω ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε τη σημασία της ευχαρίστησης για μία υγιή σεξουαλική ζωή.

Τι λένε οι ειδικοί

Γιατί όμως εννέα στις δέκα γυναίκες υποστηρίζουν σήμερα πως το σεξ με τη χρήση λιπαντικού είναι περισσότερο ευχάριστο; Για τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο (MD, MSc, PhD, IFEPAG), Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συντονιστή των Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, το «κλειδί» βρίσκεται στις γυναικείες ορμόνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, όταν μια γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει μια φυσιολογική υγρασία στον κόλπο της. Η ποσότητα των εκκρίσεων, βέβαια, είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών της. Έτσι, μπορεί να αναγνωρίζει τη φυσιολογική για εκείνη ποσότητα και σύσταση των κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για κάθε μια ξεχωριστά.

Οι εκκρίσεις είναι σημαντικές διότι προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις και τον βοηθούν να «αυτοκαθαρίζεται». Ωστόσο, «παίζουν» και έναν εξίσου σημαντικό ρόλο και σε ό,τι αφορά στην ερωτική επαφή, καθώς λειτουργούν ως ένα είδος φυσικού λιπαντικού, μειώνοντας την τριβή, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και κάνοντας εφικτή την ερωτική ευχαρίστηση.

Γιατί οι γυναίκες στρέφονται σε λιπαντικά με φυσικά συστατικά

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο είναι ότι ο γυναικείος κόλπος δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκτός φυσικά από τις ημέρες της περιόδου, ο κόλπος της γυναίκας είναι πλούσιος σε εκκρίσεις τις ημέρες που γίνεται η ωοθυλακιορρηξια, δηλαδή τις «γόνιμες ημέρες» της. Ωστόσο, αμέσως μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι πιο ξηρός με ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου εκκρίσεις, οι οποίες αυξάνονται και πάλι λίγο πριν την επόμενη περίοδο. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις κυρίως των οιστρογόνων, δηλαδή των «γυναίκειων» ορμονών κατά τη διάρκεια του «κύκλου» της. Αυτό εξηγεί και την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, όταν και τα οιστρογόνα ουσιαστικά εξαφανίζονται και η ξηρότητα του κόλπου κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλές είναι οι γυναίκες οι οποίες στρέφονται στα λιπαντικά. Βλέπετε, η χρήση λιπαντικών -κυρίως στη μορφή κολπικής γέλης (gel)- συνιστά τον φυσικότερο και απλούστερο τρόπο για να μειωθεί η τριβή κατά την ερωτική επαφή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει πως ενώ τα λιπαντικά βοηθούν στην ερωτική ευχαρίστηση, πρέπει να και είναι συμβατά και με τη χρήση προφυλακτικού, να μην έχουν δηλαδή αλλεργιογόνα συστατικά ή χρωστικές, και να μην αλλοιώνουν το φυσιολογικό pH του κόλπου. Τα λιπαντικά Durex Naturals, για παράδειγμα, αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι κατασκευασμένα από 100% φυσικά συστατικά.

Ο ρόλος του μικροβιώματος του κόλπου

Πάντως, για τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο (MD, MSc, PhD, IFEPAG) και Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόπουλο, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εφύγρανση του κόλπου είναι και η παρουσία -τόσο η ποσότητα όσο και το είδος- του μικροβιώματος, δηλαδή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Τι ακριβώς είναι το μικροβίωμα; Πρόκειται για το σύνολο όλων των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο σώμα μας και εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να αναπτυχθούν, δρώντας έτσι προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται και ο ρόλος των λιπαντικών -και δη εκείνων που περιέχουν φυσικά συστατικά. Διότι για να αναπτυχθεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το μικροβίωμα του κόλπου, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα πρεβιοτικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τα απαραίτητα συστατικά που θρέφουν τα φυσιολογικά, «καλά» μικρόβια και προστατεύουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη των παθογόνων, δηλαδή των «κακών» μικροβίων, που προκαλούν κολπίτιδες. Πιο αναλυτικά, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πρεβιοτικών προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, έπειτα από θεραπείες με αντιβιοτικά ή σε περιπτώσεις που εμφανίζονται κολπίτιδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν ψάχνετε για αυτά τα οφέλη, λοιπόν, σίγουρα είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα Durex Naturals Classic H2O Λιπαντικό Gel, περιέχουν πρεβιοτικά τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του κόλπου.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η σωστή ανάπτυξη του μικροβιώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγρασία του κόλπου. Αυτός είναι ο λόγος που όταν οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται αμέσως μετά τις ημέρες της περιόδου, η ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με τη βοήθεια των πρεβιοτικών, μπορεί να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στην περιοχή, προσφέροντας έτσι πιο ανώδυνες και ευχάριστες ερωτικές επαφές.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αναζητείτε ένα λιπαντικό που παρέχει ακόμα περισσότερη υγρασία, προτείνουμε να στραφείτε σε προϊόντα με φυσικό υαλουρονικό οξύ, όπως τα Durex Naturals Ενυδατικά Λιπαντικά με Υαλουρονικό Οξύ. Και αυτό διότι το υαλουρονικό οξύ «κλειδώνει» την υγρασία, παρέχοντας έτσι ενυδάτωση στον κόλπο.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, λοιπόν, εν έτει 2020 μπορούμε να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατεύσει την υγεία της στις λοιμώξεις και ταυτόχρονα να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή της. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τον σημαντικό ρόλο της σεξουαλικής υγείας στη ζωή μας.

https://www.facebook.com/DurexGreece