ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς να ξεπεράσετε τα κενά επαγγελματικής σταδιοδρομίας

Πώς να ξεπεράσετε τα κενά επαγγελματικής σταδιοδρομίας

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ένα ιστορικό γεγονός επηρέασε εκατομμύρια καριέρες ταυτόχρονα. Η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε όχι μόνο απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά επηρέασε και την πορεία της σταδιοδρομίας των εργαζομένων για όσους περίμεναν μια επαγγελματική ανάπτυξη εντός των οργανισμών που εργάζονται ή την ανάληψη νέων ευθυνών.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μεγάλης κλίμακας αλλαγή στο εργασιακό περιβάλλον βοήθησε στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των εργοδοτών σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τα «κενά σταδιοδρομίας» σε ένα βιογραφικό. Δεν πρόκειται για ένα βήμα πίσω στην επαγγελματική καριέρα - καθώς μια επαγγελματική παύση ίσως χρειάστηκε να γίνει για την ενίσχυση και βοήθεια της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους οι υποψήφιοι μπορούν να επανεξετάσουν και να επαναδιατυπώσουν τα «κενά» στην εργασίας τους, ειδικά λόγω της COVID-19.

Γίνετε μέντορας

Μπορείτε να συνεχίσετε να δείχνετε τις ηγετικές σας δεξιότητες χωρίς απαραίτητα τη χρήση ενός τίτλου εργασίας. Για παράδειγμα, να εγγραφείτε ως μέντορας σε έναν οργανισμό ή ακόμη και σύμβουλος σε μια νεοσύστατη εταιρεία. Αν θέλετε να γίνεται μέντορας, η λήψη της σωστής εκπαίδευσης είναι η βάση για να το πέτυχετε. Δικτυωθείτε και συνομιλήστε με ειδικούς της εταιρείας που εργάζεστε ή του προσωπικούς σας δικτύου σχετικά με την συμβουλευτική εξειδίκευση που θα θέλατε να αποκτήσετε. Μη ξεχάσετε ότι θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το σχολείο/σχολή που αποφοιτήσατε, σχετικά με τα προγράμματα καθοδήγησης μαθητών/αποφοίτων όπου μπορείτε να συμμετάσχετε. Το να γίνεται μέντορας, είναι μια πολύτιμη προσθήκη τόσο στην επαγγελματική σας εμπειρία όσο και στο βιογραφικό σας.

Συνεχίστε να βελτιώνετε τις εργασιακές σας δεξιότητες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επαναπροσδιορίσετε και να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας μέσω του διαδικτύου. Ειδικά στην περίπτωση που δεν εργάζεστε με πλήρες ωράριο, έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε ακόμη πιο «εύκολα» τα soft skills σας. Αυτό περιλαμβάνει την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, την τήρηση προθεσμιών, την καλή οργάνωση, τη συνεργασία και την ικανότητα ανάλυσης και καινοτομίας. Οι εργοδότες αναζητούν αυτές τις δεξιότητες όλο και περισσότερο, καθώς ζητούνται ευρέως από τις θέσεις εργασίας.

Αναλάβετε ρόλους εθελοντικά

Εξετάστε ρόλους εθελοντών οι οποίοι θα σας προσφέρουν την εξειδίκευση και γνώση που αναζητάτε. Χρησιμοποιήστε τον εθελοντισμό ως ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι νέο, ίσως μια καριέρα που πάντα θέλατε να εξερευνήσετε. Μπορεί να το βρείτε τόσο συναρπαστικό όσο είχατε ονειρευτεί, ή αντιθέτως να μην έχει τη «γοητεία» ή να μην εκπληρώνει αυτό που επαγγελματικά οραματιστήκατε. Ακολουθήστε το πάθος σας - ακολουθήστε κάτι στο οποίο πιστεύετε, και μέσα από αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξετε νέες δεξιότητες.

Οι εργοδότες θα κατανοήσουν τα «κενά» της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δεδομένων των περιστάσεων. Ταυτόχρονα, όμως δημιουργείται μια ευκαιρία μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης - καθώς μπορείτε να βρείτε αυτό που πραγματικά θέλετε να ακολουθήσετε επαγγελματικά.

Διαβάσετε εδώ περισσότερες συμβουλές καριέρας