Φολέγανδρος: Η ξακουστή Ματσάτα με Knorr «Σπιτικός» ζωμός κότας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φολέγανδρος: Η ξακουστή Ματσάτα με Knorr «Σπιτικός» ζωμός κότας

Ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο που χωρίζει τη Σίκινο από τη Μήλο, ακριβώς στην «καρδιά» του Αιγαίου, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Ο λόγος, φυσικά, για τη Φολέγανδρο, έναν τόπο γυμνό που «λούζεται» από το φως, ένα απόκρημνο νησί, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους κυκλαδίτικους προορισμούς και ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά του.

Η αλήθεια είναι πως όσοι από εμάς είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε στο παρελθόν τη Φολέγανδρο, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει ένας προορισμός, για να γοητεύσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ποια είναι αυτά; Τα μαγευτικά τοπία που «κόβουν» την ανάσα, τη φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα της Χώρας με τα αιωνόβια πλατάνια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα μπλε παραθυρόφυλλα, τα κρυστάλλινα νερά που λαξεύουν τη βραχώδη ακτογραμμή της και τέλος, την «πλούσια» τοπική κουζίνα που παρακινεί τους επισκέπτες να επιστρέφουν στο λιμάνι της ξανά και ξανά.

Σε ό,τι αφορά στην κουζίνα της Φολεγάνδρου βέβαια, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο συγκεκριμένο πιάτο, καθώς καθένα από αυτά αποτελεί μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η τραγανή, πικάντικη πίτα καλασούνα ή κρεμμυδένια, η γλυκιά, καλοκαιρινή καρπουζένια, η κρεμώδης μπισκοτένια, η μελόπιτα και φυσικά, η λαχταριστή, κόκκινη Ματσάτα, το κορυφαίο, παραδοσιακό πιάτο της Φολεγάνδρου, το οποίο με μία μόνο μπουκιά, αναζωπυρώνει το πάθος μας για την παράδοση.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, έχουμε κάθε λόγο να πραγματοποιήσουμε ένα γαστρονομικό «ταξίδι» στον κόσμο της ελληνικής παράδοσης, βάζοντας στον «χάρτη» των γευστικών μας προορισμών τη Φολέγανδρο, με «όχημά» μας τη Ματσάτα και με «πυξίδα» μας την απόλαυση. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα της παραδοσιακής συνταγής, που έχουμε καταγράψει παρακάτω.

Συνταγή για λαχταριστή Ματσάτα Φολεγάνδρου με KNORR «σπιτικό» ζωμό Κότας

Προτού γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, βάζοντας στο μενού μας τη Ματσάτα, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε καλύτερα το ζυμαρικό πίσω από αυτό το κορυφαίο ελληνικό πιάτο. Το συγκεκριμένο ζυμαρικό, λοιπόν, θυμίζει αρκετά τις χυλοπίτες και τα λαζάνια, μόνο που στην πλέον παραδοσιακή του εκδοχή, μαγειρεύεται ολόφρεσκο και συνδυάζεται με κόκκινη σάλτσα, κοκκινιστό κοτόπουλο ή κουνέλι. Μάλιστα, η διαδικασία που ακολουθούν οι έμπειρες, ντόπιες μαγείρισσες για να παρασκευάσουν τα ζυμαρικά Ματσάτα, δεν είναι ευρέως γνωστή, καθώς η καθεμιά χρησιμοποιεί δικές τις αναλογίες σε νερό, αλεύρι, λάδι και αλάτι, ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι η Ματσάτα είναι ένα πιάτο που αποκαλύπτει πολλά για τον τόπο καταγωγής του, αλλά και για τη ζωή των κατοίκων του νησιού, καθώς τα βασικά υλικά που περιλαμβάνει αποτελούν την «αγία τριάδα» της τοπικής κουζίνας. Ακριβώς επειδή η Φολέγανδρος είναι ένα άγονο, άγριο μέρος, η κτηνοτροφία και η τυροκομία είναι από τις βασικές ασχολίες των ντόπιων, οι οποίοι σύμφωνα με πολλούς, εκτρέφουν το πιο νόστιμο κρέας του Νοτίου Αιγαίου.

Συνεπώς, το κρέας, δηλαδή το κουνέλι ή το κοτόπουλο που εμπλουτίζει τη Ματσάτα της Φολεγάνδρου, καθώς και το γευστικό λαδοτύρι που χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα, είναι παρασκευασμένα από ντόπιους παραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και για τα φρέσκα ζυμαρικά Ματσάτα, που φτιάχνονται στην κουζίνα της κάθε μαγείρισσάς με αγνά υλικά, αγάπη και πολύ μεράκι και τα οποία μπορούμε -ευτυχώς- να βρούμε σήμερα συσκευασμένα και στα σούπερ μάρκετ.

Για να πραγματοποιήσουμε και εμείς, λοιπόν, μία εκδοχή αυτής της λαχταριστής συνταγής της Φολεγάνδρου με ζυμαρικά, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

• 500 γρ. Ματσάτα
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 λίτρο ζεστό Knorr «Σπιτικό» Ζωμός Κότας
• Τριμμένο κεφαλοτύρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας βάζοντας νερό σε μία κατσαρόλα και τοποθετώντας τη πάνω στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, θα ρίξουμε μέσα τα ζυμαρικά Ματσάτα και θα τα βράσουμε για όσο χρόνο αναγράφουν οι οδηγίες στη συσκευασία τους. Έπειτα, θα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και θα ρίξουμε μέσα το κρεμμύδι, το οποίο προηγουμένως θα έχουμε ψιλοκόψει. Θα το σοτάρουμε και θα προσθέσουμε το σκόρδο -το οποίο θα έχουμε πολτοποιήσει- και την πιπεριά, την οποία θα έχουμε κόψει σε μικρά καρέ.

Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τη ντομάτα κονκασέ, θα ρίξουμε αλάτι, πιπέρι και θα προσθέσουμε τον ζεστό Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας, ο οποίος θα αναδείξει με μοναδικό τρόπο τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή μας. Πρόκειται για ένα συστατικό-«κλειδί» για κάθε πιάτο μας, αφού δεν περιέχει γλουτένη, τεχνητά ενισχυτικά γεύσης και τεχνητές χρωστικές, ενώ αποτελεί έναν «πλούσιο» συνδυασμό υψηλής ποιότητας, παρασκευασμένο από προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά, τα οποία έχουν βράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. Με λίγα λόγια, είναι το απαραίτητο συστατικό για να ξεκινήσει κάτι καλό από το πιάτο μας

Αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα και εφόσον προσθέσουμε όλα τα υλικά στο σκεύος, θα τους δώσουμε λίγο χρόνο να σιγοβράσουν, για να «δέσουν» καλά και να μετατραπούν σε μία γευστική κόκκινη σάλτσα. Τέλος, θα σερβίρουμε τα ζυμαρικά Ματσάτα σε ένα πιάτο, θα προσθέσουμε από πάνω τη σάλτσα και θα πασπαλίσουμε το πιάτο μας με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Κλείνοντας, έχει σημασία να θυμόμαστε πως η παραπάνω συνταγή για αυθεντική Ματσάτα Φολεγάνδρου είναι καθαρά ενδεικτική. Συνεπώς, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μικρές μετατροπές στη λίστα των υλικών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται απόλυτα στα γευστικά μας γούστα. Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να απολαύσουμε ένα γεύμα που θα «ταξιδέψει» τις αισθήσεις μας, τότε αξίζει να προσθέσουμε στις συνταγές μας μία από τις πέντε υπέροχες γεύσεις Knorr «Σπιτικός» Ζωμός, τις οποίες μπορούμε να βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.