Δίνοντας στις αγαπημένες μας παραδοσιακές συνταγές με ζυμαρικά ένα σύγχρονο twist
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δίνοντας στις αγαπημένες μας παραδοσιακές συνταγές με ζυμαρικά ένα σύγχρονο twist

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα ζυμαρικά είναι ένα τρόφιμο που έχει την «τιμητική» του στην ελληνική κουζίνα και ένα πιάτο το οποίο δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε, από όταν ήμασταν παιδιά

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τη λαχταριστή συνταγή της μαμάς για μακαρόνια με κιμά, τις πρώτες απόπειρες για σπιτικό φαγητό με σπαγγέτι και κόκκινη σάλτσα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων, το πεντανόστιμο παστίτσιο της γιαγιάς που έκανε το σπίτι να μοσχοβολάει… μεράκι, φροντίδα και αγάπη; Ναι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα ζυμαρικά είναι το συστατικό που έχει συνδεθεί με τις πιο όμορφες και απολαυστικές αναμνήσεις μας.

Η αλήθεια είναι πως ο βασικός λόγος που ξεχωρίζουμε κάποια συγκεκριμένα πιάτα ζυμαρικών, είναι το γεγονός πως η οικεία γεύση τους, μας «ταξιδεύει» πίσω στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, τι μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να βιώσουμε μία πρωτόγνωρη, μοναδική γαστρονομική εμπειρία, δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά πιάτα ζυμαρικών που έχουμε αγαπήσει, σαν να είναι η πρώτη φορά; Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να γίνουμε λίγο πιο τολμηροί, όταν περνάμε χρόνο στην κουζίνα μας. Διότι πραγματοποιώντας ένα μαγειρικό, αναπάντεχο twist στα αγαπημένα μας πιάτα ζυμαρικών, θα βιώσουμε ένα ανεπανάληπτο «ταξίδι» απόλαυσης, το οποίο θα ξεκινά από το χθες και θα «αγκαλιάζει» με αγάπη το σήμερα.

Δημιουργώντας ένα εναλλακτικό «πολύχρωμο» και θρεπτικό παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι ένα λαχταριστό και χορταστικό πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να περιοριστούν και να φάνε μόνο ένα κομμάτι. Ακριβώς επειδή είναι ένα φαγητό με γέμιση, μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε πολλές και διαφορετικές μετατροπές στη λίστα των υλικών, σύμφωνα πάντα με τα γευστικά γούστα μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που θα είναι νόστιμο και θρεπτικό συγχρόνως, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το εσωτερικό του παστίτσιου με μία «πλούσια», πολύχρωμη γέμιση από μία ποικιλία φρέσκων λαχανικών. Τα ντοματίνια, το σπανάκι και το μπρόκολο, σε συνδυασμό με έναν κύβο για ζυμαρικά, θα κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστή τη γεύση του πιάτου μας, ενώ θα μας δώσουν την ευκαιρία να συστήσουμε τα λαχανικά στα μικρότερα μέλη της οικογένειας, γνωρίζοντας έτσι πως κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο μας!

«Απογειώνοντας» γευστικά την κλασική συνταγή για μακαρόνια με κιμά

Τα μακαρόνια με κιμά είναι ένα κλασικό πιάτο που μας μύησε από μικρή ηλικία στον απολαυστικό «κόσμο» των ζυμαρικών και ένα φαγητό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε ξανά και ξανά. Ωστόσο, αν θέλουμε να «απογειώσουμε» γευστικά το αγαπημένο μας πιάτο, υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα που, όχι μόνο θα κάνουν τη μαγειρική διαδικασία να μοιάζει παιχνιδάκι, αλλά θα μας προσφέρουν και τα πιο τέλεια ζυμαρικά. Το βασικό «μυστικό», λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο διαφορετικά είδη κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, ώστε να γίνει πιο ιδιαίτερη η γεύση της σάλτσας και μεταξύ άλλων, να στραφούμε σε έναν «σπιτικό» ζωμό λαχανικών ή βοδινού για επιπλέον γεύση. Επιπλέον, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον κιμά με τριμμένο καρότο και φρέσκο σέλερι, για εξτρά νοστιμιά. Όταν θα στραγγίξουμε τα μακαρόνια και θα είμαστε έτοιμοι να τα ρίξουμε στο ελαιόλαδο, μπορούμε να προσθέσουμε και μία γενναία κουταλιά από τη σάλτσα του κιμά, ώστε να «ποτίσουν» τα ζυμαρικά με τη γεύση της.

Ανακαλύπτοντας ξανά τη διαχρονική συνταγή για μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας ή αλλιώς, τα σπαγγέτι Ναπολιτάνα. Πρόκειται για ένα πιάτο που αγαπάμε πολύ, καθώς είναι η εύκολη και άκρως γευστική λύση, όλες εκείνες τις φορές που θέλουμε να απολαύσουμε ένα χορταστικό, πεντανόστιμο γεύμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Αν θέλουμε, βέβαια, να δοκιμάσουμε μία εναλλακτική εκδοχή της αγαπημένης μας συνταγής, τότε μερικές χρωματιστές πιπεριές είναι οι απαραίτητες προσθήκες για να αναβαθμίσουμε τη σάλτσα ντομάτας και συνεπώς, τη συνταγή μας. Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι η ίδια που πραγματοποιούμε και για την παραδοσιακή σάλτσα Ναπολιτάνα, με τη διαφορά πως θα κόψουμε τις πιπεριές σε μικρά καρέ, θα προσθέσουμε μπόλικο κρεμμύδι και θα τα τσιγαρίσουμε μαζί με τη ντομάτα. Τόσο απλό, εύκολο και γευστικό!

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως τα ζυμαρικά αποτελούν μία βάση που μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε μοναδικούς και πρωτότυπους συνδυασμούς. Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην περιοριζόμαστε στις συνταγές που ήδη γνωρίζουμε, αλλά να τολμάμε προσθήκες και αφαιρέσεις στη λίστα των υλικών της κάθε συνταγής, οι οποίες θα μας οδηγούν συχνά σε αχαρτογράφητα, γαστρονομικά «μονοπάτια».