ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fisikon: το φυσικό αέριο κίνησης οδηγεί τη μετάβαση σε «πράσινες» μετακινήσεις

Fisikon: το φυσικό αέριο κίνησης οδηγεί τη μετάβαση σε «πράσινες» μετακινήσεις

Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικών ρύπων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, φέρνει ακόμη πιο δυναμικά στο προσκήνιο την αεριοκίνηση με το φυσικό αέριο να λειτουργεί ως πολύτιμο καύσιμο-γέφυρα.

Ανταποκρινόμενη στην ευθύνη του ρόλου που έχει αναλάβει, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ηγείται της προσπάθειας μετάβασης σε μια πιο «πράσινη» οικονομία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ως μεταβατικό καύσιμο και μέσω της Fisikon επενδύει στη μετάβαση προς καθαρότερες μετακινήσεις.

Ως η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της αεριοκίνησης, και μέχρι πρόσφατα και η μόνη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα διαθέτει μακράν το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με φυσικό αέριο κίνησης CNG, με 23 πρατήρια Fisikon ανά την επικράτεια, ενώ το δίκτυο διευρύνεται συνεχώς ώστε να εξυπηρετείται το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 7 πρατήρια, η πλειονότητά τους σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ άλλα 3 βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.

Η επέκταση της αεριοκίνησης στην Ελλάδα αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Ε.Ε, η οποία συγχρηματοδοτεί κατά 50% την κατασκευή συνολικά 13 πρατηρίων Fisikon CNG, στο πλαίσιο του έργου Trans-European Transport Network (TEN-T). Το έργο, που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται φέτος, στοχεύει στην κατασκευή πρατηρίων CNG στο ελληνικό οδικό δίκτυο, εντός του ευρωπαϊκού ανατολικού οδικού διαδρόμου East Med. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9 εκατ. €, με ποσοστό χρηματοδότησης 50% από την Ε.Ε. και 50% από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συνδικαιούχοι του ευρωπαϊκού έργου είναι οι εταιρείες One Team, OPTILOG και LEVER, συνεισφέροντας σημαντικά στην υλοποίησή του.

Τα πρατήρια που επιδοτούνται από το πρόγραμμα βρίσκονται σε 10 τοποθεσίες και συγκεκριμένα στα ΣΕΑ Ψαθόπυργου, Σχηματαρίου και Ευαγγελισμού, στην Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, τη Βέροια, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Πάτρα.

Η κατασκευή των υπολοίπων πρατηρίων του δικτύου Fisikon έχει χρηματοδοτηθεί κατά 100% από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία επενδύει στη διαρκή διεύρυνση και πύκνωση του δικτύου ανεφοδιασμού, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη μετακίνηση των πελατών της σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου έναντι άλλων καυσίμων μετακίνησης είναι πολλά και σημαντικά. Ακόμα και εν μέσω ανατιμήσεων, το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομικά προσιτή επιλογή, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους καταναλωτές που επιλέγουν την αεριοκίνηση με επιδοτήσεις για όλο το διάστημα της κρίσης.

Παράλληλα, το φυσικό αέριο είναι το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα οχήματα που κινούνται με CNG έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 15% λιγότερο από αυτούς του πετρελαίου. Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μολύβδου ή βενζολίου που είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα.

Παράλληλα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά αποδοτικό καύσιμο που προσφέρει σημαντική άμεση αλλά και έμμεση εξοικονόμηση, καθώς τα οχήματα με κινητήρες CNG έχουν μικρότερες μηχανικές φθορές και ανάγκες συντήρησης. Το φυσικό αέριο κίνησης CNG είναι το «πράσινο» καύσιμο του 21ου αιώνα, το οποίο πέραν των χαμηλών εκπομπών ρύπων, διαθέτει περισσότερα οκτάνια από την αμόλυβδη βενζίνη και εξασφαλίζει κέρδος έως και 60% στην κατανάλωση σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Επίσης είναι ένα ασφαλέστατο καύσιμο ενώ, χάρη στον τρόπο διανομής, είναι αδύνατον να νοθευτεί και, ως εκ τούτου, ο καταναλωτής απολαμβάνει πάντα την βέλτιστη ποιότητα καυσίμου.

Από το δίκτυο της fisikon εξυπηρετούνται σήμερα κατά προσέγγιση 11.000 ΙΧ αυτοκίνητα, ΤΑΞΙ, μικρά επαγγελματικά και φορτηγά οχήματα. Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν στην Αττική λεωφορεία φυσικού αερίου του ΟΣΥ και απορριμματοφόρα Δήμων. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με εταιρείες που διαχειρίζονται στόλους οχημάτων – όπως εταιρείες logistics, πτηνοτροφικές μονάδες κλπ-, με στόχο την αντικατάστασή τους με οχήματα φυσικού αερίου. Μέσω αυτής της ενέργειας προωθείται η αεριοκίνηση και, κατ’ επέκταση, η μετάβαση σε έναν κόσμο καθαρών μετακινήσεων ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις μειώνουν σε σημαντικό βαθμό το μεταφορικό κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.