ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχονται τα e-τιμολόγια, τέλος σε «πλαστά» και εικονικά

Έρχονται τα e-τιμολόγια, τέλος σε «πλαστά» και εικονικά

Στην κατεύθυνση να περιοριστούν τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία επιφέροντας μια σημαντική αλλαγή και επιδιώκοντας χτύπημα στη φοροαποφυγή έρχεται το ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Στον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών με την καθιέρωση σε νομικό και τεχνικό επίπεδο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing) προϊόντων και υπηρεσιών θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Το βήμα αυτό υποστηρίζει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικών Συστημάτων Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί να μειώσει τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε ποσοστό ως και 80%, καθώς μόνο ηλεκτρονικά είναι εφικτά ο αυτόματος έλεγχος και οι διασταυρώσεις του συνόλου των συναλλαγών.

Το μεγαλύτερο κέρδος, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα, θα είναι η καταπολέμηση των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων που έχουν στόχο όχι μόνο την αποφυγή πληρωμής φόρων αλλά και επιστροφών ΦΠΑ που δεν έχουν καταβληθεί ποτέ.

Αξιοσημείωτα είναι τα απολογιστικά στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ για την περίοδο 2009-2012, διάστημα στο οποίο διαπιστώθηκε η έκδοση 503.203 πλαστών και εικονικών τιμολογίων αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ. Τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο εκτιμώνται σε 2 δισ. ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ και τη χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Επιχειρήσεις και ψηφιακή οικονομία» που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν σε μια ετήσια εξοικονόμηση η οποία κυμαίνεται από 992 εκατ. ευρώ ως 1,4 δισ. ευρώ (ανάλογα με το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων σε σχέση με την έντυπη μορφή τους). Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη μέση εξοικονόμηση ανά τιμολόγιο 4,8 ευρώ συνυπολογίζοντας και το κόστος συμμετοχής σε πλατφόρμες υποστήριξης ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Στο Δημόσιο από την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις ηλεκτρονικές προμήθειες η μέση εξοικονόμηση ανά συναλλαγή υπολογίζεται στα 10 ευρώ λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας.
Στο παραπάνω όφελος δεν συνυπολογίζονται επιπρόσθετες εξοικονομήσεις από την ηλεκτρονικοποίηση λοιπών παραστατικών (π.χ., δελτίων αποστολής), κόστη διαχείρισης των εντολών πληρωμής και «κρυφά» κόστη από λάθη στην τιμολόγηση και επανέκδοση των τιμολογίων.

Σχετικές ειδήσεις