ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άτομα πάνω από 50 ετών διαπρέπουν στον επιχειρηματικό κόσμο

Άτομα πάνω από 50 ετών διαπρέπουν στον επιχειρηματικό κόσμο

Ένας Ιρλανδός επιχειρηματίας 70 ετών επωφελήθηκε από πρωτοβουλία που στόχευε να βοηθήσει άτομα πάνω από 50 ετών να επιτύχουν επιχειρηματικά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ενώ η παροχή παρόμοιων συμβουλών κερδίζει διαρκώς έδαφος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Το ένα τρίτο των Ευρωπαίων είναι πάνω από 55 ετών, και πολλοί επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις. Ένας τέτοιος Ευρωπαίος είναι ο εβδομηντάχρονος Peter Cullen, που συμμετέχει στη λεγόμενη «οικονομία της τρίτης ηλικίας».

Η εταιρεία του ονόματι «The Jelly Bean Factory», που δημιουργήθηκε το 1998, είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός γλυκισμάτων στην Ευρώπη, απασχολεί 70 άτομα και καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 16 εκατομμύρια ευρώ. «Εξάγουμε το 97% αυτού που παράγουμε σε 50 χώρες σε όλον τον κόσμο», λέει ο Peter.

Επίσης, σε εθελοντική βάση, ο Cullen χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση καθώς και παρέχει συμβουλές στο πλαίσιο του προγράμματος Senior Enterprise που υλοποιείται στην Ιρλανδία. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, το πρόγραμμα έχει βοηθήσει να δημιουργηθούν περισσότερες από 1 000 επιχειρήσεις στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Tο πρόγραμμα αναγνωρίστηκε ως βέλτιστη πρακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κέρδισε επίσης ένα Ευρωπαϊκό βραβείο προώθησης της επιχειρηματικότητας το 2013. Η ΕΕ πιστεύει ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για να ξεδιπλωθούν όλες οι δυνατότητες κάθε ατόμου.

Ο John Byrne, διευθυντής της Senior Enterprise, μας εξηγεί: «Σήμερα, το να είσαι πάνω από 50 ετών συνιστά ένα στάδιο νέου τρόπου ζωής, στο οποίο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι διαθέτουν χρόνο, υγεία, εμπειρία και δικτύωση και μπορούν να ξεκινήσουν κάτι νέο στα πενήντα τους».

Πηγή:ec.europa.eu

Σχετικές ειδήσεις