ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι νέες τάσεις του παγκόσμιου εμπορίου σύμφωνα με την HSBC

Οι νέες τάσεις του παγκόσμιου εμπορίου σύμφωνα με την HSBC

Οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι αυτές που φαίνεται ότι θα συντηρήσουν το παγκόσμιο εμπόριο κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC «Trade Forecast».


Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, από τη μέση ετήσια ανάπτυξη του εμπορίου της τάξης του 1,5%, από το 2012 μέχρι το 2014, το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται ότι θα αυξάνεται σε ποσοστό 8% κάθε χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ανάπτυξης του εμπορίου βρίσκεται κάτω από το προ-κρίσης 9%, το κλείσιμο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των συμφωνιών Trans-Pacific Partnership (TPP), Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) και Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) – ενδέχεται να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο.
Μεταξύ των 25 οικονομιών που ανέλυσε η μελέτη HSBC Trade Forecast, μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη του εμπορίου αναμένεται να είναι ισχυρότερη στην Ινδία και το Βιετνάμ. Η αξία των αγαθών που εξάγονται από αυτές τις χώρες είναι πιθανόν να αυξηθεί σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10%, από το 2015 μέχρι το 2030, με τις Ασιατικές χώρες αλλά και την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποτελούν τον προορισμό των εξαγωγών.
Η ζήτηση κεφαλαιουχικών αγαθών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αγορές, αποτελεί καλό οιωνό για τις εταιρείες εκείνες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εμπορία μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κινδύνους για τις προοπτικές του εμπορίου αποτελούν οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή των συμφωνιών εμπορίου και η τάση επαναπατρισμού της παραγωγής που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της διακίνησης των ενδιάμεσων αγαθών.

Σχετικές ειδήσεις