ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμικότερη η ευρωπαϊκή ένδυση-κλωστοϋφαντουργία το 2015

Δυναμικότερη η ευρωπαϊκή ένδυση-κλωστοϋφαντουργία το 2015

Ικανοποιητική κρίνεται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το 2015, κυρίως λόγω δύο παραγόντων, αυτών της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 2,4% στο σύνολο της Ευρώπης, τάση που σημειώθηκε στις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση την Γαλλία, την Γερμανία και την Αυστρία όπου επικράτησε στασιμότητα.

Ανοδική τροχιά ακολούθησε και ο κύκλος εργασιών, ήτοι 2,7% στην ένδυση και 1,3% στην κλωστοϋφαντουργία.

Στο μεταξύ, θετικό κρίνεται από τον ΣΕΠΕΕ το γεγονός ότι μετά από αρκετά χρόνια καταγράφηκε πέρυσι αύξηση της απασχόλησης, έστω και ελαφράς, ήτοι 0,2% στην ένδυση και 0,8% στην κλωστοϋφαντουργία.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε πέρυσι η παραγωγή, με τον σχετικό δείκτη στην ένδυση να παρουσιάζει κάμψη 1,5% και στην κλωστοϋφαντουργία 0,7%.

Σημαντική αύξηση πάντως κατέγραψαν οι εξαγωγές, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο +3,9% στην ένδυση και +3,2% στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε ποσοστό 18,7%, ενώ ακολούθησε η Κίνα με ποσοστό 11,2%. Αντίθετα, μεγάλη κάμψη 28% παρουσίασαν οι εξαγωγές προς την Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ, αύξηση κατά 9,6% κατέγραψαν και οι εισαγωγές στην Ευρώπη πέρυσι, ήτοι 23% από το Μπαγκλαντές και 17% από το Πακιστάν.

Σχετικές ειδήσεις