ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπό όρους έγκριση στην εξαγορά της Monsanto από την Bayer

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπό όρους έγκριση στην εξαγορά της Monsanto από την Bayer

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto από την Bayer, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη (21/03/2018) υπό όρους την προτεινόμενη συναλλαγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Werner Baumann, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία και ορόσημο την έγκριση της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή έχει λάβει πάνω από τις μισές εγκρίσεις που απαιτούνται από τις συνολικά 30 ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Κίνας.

Οι όροι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτουν ειδικότερα την εκποίηση ορισμένων επιχειρήσεων της Bayer, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας δραστηριότητας σπόρων, όπως η κανόλα, το βαμβάκι και η σόγια (με μικρές εξαιρέσεις που περιορίζονται στην περιοχή της Ασίας), την πλατφόρμα Ε & Α για υβριδικό σιτάρι, την παγκόσμια επιχείρηση γλυφοσινικού αμμωνίου καθώς και ορισμένα ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate στην Ευρώπη, κυρίως για βιομηχανική χρήση. Επιπλέον, πρέπει να εκποιηθεί η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Monsanto με το Nematicide NemaStrike. Οι όροι προβλέπουν επίσης τη μεταφορά τριών ερευνητικών έργων της Bayer στον τομέα των μη επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων και τη χορήγηση αδείας στο χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής γεωργίας της Bayer. Η BASF είναι ο υποψήφιος αγοραστής αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Η Bayer αναμένει σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μέσω της εξαγοράς της Monsanto, όπως επισημάνθηκε κατά τον απολογισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2017, τα οποία παρουσιάστηκαν στις αρχές Μαρτίου. Το 2017 η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ στην απόδοση για τον Τομέα Φαρμάκων, μειωμένη ήταν η απόδοση στον Τομέα Υγείας Καταναλωτών, όπως επίσης μειωμένη ήταν και η απόδοση του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, κυρίως λόγω της κατάστασης στη Βραζιλία, που οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές πώλησης και μειωμένο όγκο πωλήσεων.

Ειδικότερα για την εξαγορά της Monsanto, ο κ. Baumann είχε αναφέρει ότι «μόλις πρόσφατα, πήραμε το πράσινο φως από τις αντιμονοπωλιακές αρχές στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας προς της ολοκλήρωση της εξαγοράς. Σε τελική ανάλυση, η Βραζιλία είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές για την γεωργία, παγκοσμίως». «Έχουμε, επίσης, δεσμευτεί, στη δεδομένη στιγμή, να εκχωρήσουμε το σύνολο των εργασιών μας σχετικά με τους σπόρους κηπευτικών. Ορισμένες πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Bayer και της Monsanto ενδέχεται εξίσου να πωληθούν ή να μεταβιβασθούν» είχε δηλώσει, αναφερόμενος στα μέτρα συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις που εξέφρασαν ορισμένες Αρχές Προστασίας του Ανταγωνισμού. Οι τελικοί όροι, πάντως, για τη συμφωνία εξαγοράς παραμένουν σε εκκρεμότητα έως ότου ολοκληρωθούν οι κανονιστικές εγκρίσεις.

Σχετικές ειδήσεις